Sep28 KZ Showmeister F Sanne Peper SF05

Nominaties Nederlands Theater Festival

Nominatie Nederlands Theater Festival
De nominaties van de 11 meest indrukwekkende voorstellingen van 23/24 van de Nederlandse Toneeljury zijn bekend! Onze hartelijke felicitaties aan alle makers en in het bijzonder aan de makers van Showmeister, Opening Night, Brideshead Revisited en Who's Afraid of Oscar Wilde die komend seizoen nogmaals bij ons te zien zijn.

De Nederlandse Toneeljury:“Een seizoen barstensvol gevarieerd en uiterst spannend en uitdagend theater waarin nieuwe, waardevolle ontmoetingen plaatsvinden. Tussen Westen en Mondiale Zuiden, orale en geschreven traditie, tussen diverse manieren van weten en zijn. Deze signalering kun je als volgende stap lezen in de zoektocht naar een nieuwe verbeelding van een collectief wij.”

Za 28 sep - Showmeister
Een komedie over sterven door Theater Oostpool
‘Een even snedige als geestige zwarte komedie’ (de Volkskrant ★★★★★)

Uit het juryrapport: “Onder de vlag van Theater Oostpool maakten Jan Hulst en Kasper Tarenskeen de publiekslieveling Showmeister, een voorstelling over een gesubsidieerd toneelgezelschap in zwaar weer. Per toeval ontstaat er een samenwerking met de stervoetballer Mario Peters (Jim Bakkum). De terminaal zieke voetballer wil een musical maken over zijn ziekte. En waarom zou dat nu geen doorwrocht en diepgaand toneel kunnen opleveren?  Bestel je tickets hier.

Di 26 nov - Brideshead Revisited
De Warme Winkel en Toneelhuis
Florian Myjer en Abke Haring wenden zich tot de literatuurklassieker van Evelyn Waugh

Uit het juryrapport:
“In de voorstelling Brideshead Revisited gaat Florian Myjer op zoek naar zijn fascinatie voor het boek Brideshead Revisited van Evelyn Waugh en onderzoekt welke invloed dat boek, het onderwerp en de personages, op hem hebben gehad. We volgen Myjer in zijn reis door de tijd als hij elke keer een andere insteek kiest voor die te maken toneelbewerking.”  Bestel je tickets hier.

Vr 29 nov - Opening Night
DE HOE
'Een ingenieuze voorstelling vol dubbele bodems' (★★★★ de Volkskrant)

Uit het juryrapport: “De voorstelling Opening Night is gerangschikt rond een kusscène uit de gelijknamige film van Cassavetes. Het stuk handelt over oud zijn én jong zijn. Over regels volgen én de chaos laten bestaan, het echte najagen én het gespeelde. De synthese van deze veronderstelde tegenstellingen lijkt het ingrediënt te zijn waarmee de toneelavond op spanning is gezet. Het levert een bomvolle, prachtige montage op, waarin alle acteurs even gloedvol en warm staan te acteren.”   Bestel je tickets hier.

Za 8 feb - Who’s afraid of Oscar Wilde
Compagnie Red Yellow & Blue
Een keukentafelkomedie over een (on)doordachte kinderwens

Uit het juryrapport: 'Schatplichtig aan de vileine taal van Edward Albee geeft dit stuk een scherp tijdsbeeld van nu, met alle persoonlijke drama’s en verlangens en hoe de maatschappij daar dwingend in kan zijn. Alle personages dienen zich te verhouden tot elkaar, elkaars verlangens te respecteren maar elk personage is ook bezig om de eigen verlangens over het voetlicht te krijgen, om gezien te worden. De jury heeft met volle aandacht gekeken naar hoe dit drama zich ontvouwt en en passant enorme vraagstukken behandelt.' Bestel je tickets hier.

Bekijk hier alle genomineerden op de website van het Nederlands Theater Festival.