Collage Filmcursus Muziek

Voor wie altijd meer van film wil weten

Filmcurus Filmmuziek

Filmmuziek: het werk van vier iconische filmcomponisten

Filmmuziek is een onlosmakelijk onderdeel van onze filmbeleving. Het versterkt emoties en geeft de beelden een extra (on)bewuste laag. De juiste combinatie van melodieën, harmonieën en ritmes roepen bij ons spanning, vreugde, verdriet of angst op. Het neemt ons mee op een emotionele reis. Filmmuziek brengt scènes extra tot leven en creëert een bepaalde sfeer die verhaallijnen nog meer versterkt.
Wanneer de filmscore echt heel bijzonder, mooi en/of iconisch is dan kan het zelfs de beelden die we zien overstijgen. Hoe kijk je anders naar Once Upon a Time in the West als je de filmmuziek weglaat? Wordt de spanning van een film als Jaws niet een stuk minder wanneer je die iconische bastonen niet hoort? Hoe ondersteun je die gekke settings en sfeer in Grand Budhapest Hotel? En het gebruik van kerkorgels maakt het zien van de sciencefictionfilm als Interstellar een haast religieuze ervaring!

Laat je vier avonden onderdompelen in de magie van goede filmmuziek. We nemen vier toonaangevende filmcomponisten onder de loep die onze kijkervaring hebben bepaald, onze jeugd hebben gevormd en onderdeel zijn geworden van ons collectieve geheugen. We duiken in de filmmuziek van de genieën John Williams, Hans Zimmer, Alexandre Desplat en Ennio Morricone!

Vier componisten 

Deel 1: John Williams
Beleef de magie van John Williams' muzikale meesterwerken. Ontdek hoe deze legendarische componist de harten van miljoenen heeft veroverd met zijn iconische scores voor enkele van de meest geliefde films aller tijden. Van de opzwepende melodieën van Star Wars en Indiana Jones tot de ontroerende tonen van Schindler's List.

Deel 2: Hans Zimmer
Stap in de wereld van Hans Zimmer, een van de meest invloedrijke filmcomponisten van onze tijd. Ontdek Zimmers baanbrekende scores voor films als Interstellar, The Lion King en The Gladiator. Zijn benadering van filmmuziek die elektronische muziek met traditionele orkestrale klanken combineert heeft hem tot een pionier in het genre gemaakt.

Deel 3: Alexandre Desplat
Duik in de betoverende wereld van Alexandre Desplat, een van de meest veelzijdige componisten in de hedendaagse filmindustrie. Met een indrukwekkend oeuvre zoals The Grand Budapest Hotel, The King's Speech en The Imitation Game. Desplat heeft het unieke vermogen om subtiele nuances te vangen met zijn muziek.

Deel 4: Ennio Morricone
Ontdek de tijdloze wereld van Ennio Morricone, de meesterlijke componist wiens revolutionaire filmscores de essentie van filmgeluid hebben gevormd. Met meer dan 500 scores heeft Morricone's werk zoals Once Upon a Time in the West, The Untouchables en Novecento hem een onuitwisbare plek in de geschiedenis van de filmmuziek gegeven.

  • Di 17 sep - John Williams
  • Di 24 sep - Hans Zimmer
  • Di 1 okt - Alexandre Desplat
  • Di 8 okt - Ennio Morricone

Aanvang 19.30 uur. Circa 135 min incl. korte pauze.

Over de docent: Rudi de Boer
Filmwetenschapper Rudi de Boer heeft altijd al een grote interesse gehad in alles wat met film te maken heeft. Tijdens zijn studie theater-, film- en televisiewetenschappen begon hij zijn zoektocht naar de geschiedenis van film. In deze periode leerde hij verschillende filmculturen kennen en ontwikkelde hij een fascinatie voor suspense-meester Alfred Hitchcock. Rudi is werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land. Ook verzorgt hij nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival en Internationaal Film Festival Rotterdam.

Cursusinformatie
De hele cursus [4 avonden] kost € 70,- en kun je hier bestellen. Je kunt ook per avond een ticket kopen voor € 19,50. Heb je een Cinevillepas, dan betaal je een toeslag van € 9,00 voor een mooie avond.

De tickets zijn niet persoonsgebonden. Heb je de hele serie gekocht maar mocht je een keer niet kunnen, dan kun je misschien iemand anders blij maken met een mooie avond.

Binnenkort te zien in Cinema Amstelveen

Verwacht