Mei01 KZ Niki Jacobs F Anne Van Zantwijk PF (2)

Theater Na de Dam

Sinds 2010 zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om deze dag van extra betekenis te voorzien. Elk jaar spelen meer dan 130 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook maakt Theater Na de Dam jaarlijks een theaterprogramma met de NOS dat op 4 mei op televisie wordt uitgezonden. 

In Schouwburg Amstelveen zie je in de week van de Dodenherdenking drie speciaal voor Theater Na de Dam geprogrammeerde voorstellingen:

Niki Jacobs in Concert - De Ballade van Mauthausen - wo 1 mei
Niki Jacobs zingt al meer dan twintig jaar in het Jiddisch en is wereldwijd bekend als een van de beste vertolkers van het Europese Jiddische lied. In dit hartverwarmende theaterconcert staan de beroemde Mauthausen ballades van componist Mikis Theodorakis centraal.

Pianostemmen - Tg Goed Gezelschap - do 2 mei
Door NRC getipt als een van de 'Beste voorstellingen nu in het theater'
De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij in bezit heeft. Ontelbaar veel piano’s heeft de oude pianostemmer Jacobus Kromm in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. En lang niet altijd was de koffie zuiver, zoveel is zeker. Hij zwijgt. Nog altijd heeft Kromm enkele pronkstukken in zijn bezit.

HannaH - De belofte voorbij [première] - vr 3 mei
Indringend toneel over goed bewaard familiegeheim met Jette van der Meij. Amsterdam 1980 - Vijfendertig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog ontvangt Hannah een brief uit Brazilië die het leven van haar en haar kinderen volledig op zijn kop zet. Na de inhoud ervan gelezen te hebben ziet ze zich genoodzaakt een goed bewaard gebleven familiegeheim uit 1946 aan hen prijs te geven.

Dans Dans Revolutie - 7 t/m 11 mei [in Theater De Landing]
In de theatrale installatie Dans Dans Revolutie stap je in het fictieve land Besulia, waar oorlog uitbreekt. De eeuwenoude traditie van de bevolking om te dansen en zo het kwaad te verdrijven, lijkt niet meer te werken. De jonge vlogger Anna pakt haar telefoon erbij en roept de wereld op: dans de svaboda samoverzjenja en red ons! Naar de fictieve roman van Lisa Weeda.

Agenda