Pianostemmen

Tg Goed Gezelschap

Door NRC getipt als een van de 'Beste voorstellingen nu in het theater'

Grote Zaal Bestel
Meer info

De oude pianostemmer Jacobus Kromm leidt een teruggetrokken bestaan. Hij worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij in bezit heeft.

Deze voorstelling is onderdeel van Theater Na de Dam. Lees meer over Theater Na de Dam in Schouwburg Amstelveen.

Ontelbaar veel piano’s heeft de oude pianostemmer Jacobus Kromm in de loop van de jaren in bewaring gehad, gekocht, gerestaureerd, verhuurd en doorverkocht. En lang niet altijd was de koffie zuiver, zoveel is zeker. Hij zwijgt. Nog altijd heeft Kromm enkele pronkstukken in zijn bezit.

Verzwegen verhalen
Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd. De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Want gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. 

Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls.

NRC: 'Beste voorstellingen nu in het theater' 
Wist je dat deze voorstelling door NRC genoemd wordt in hun lijstje 'Dit zijn de beste voorstellingen die je nu in het theater kunt zien'? 'Theaterversie van de fraaie muziektheatervoorstelling op locatie van 2022. Wat als de piano’s zouden kunnen praten? Dat kunnen ze bij Pianostemmen van Tg Goed Gezelschap. Vier pianisten vertolken hun stem. Dan gaat het behalve over alle mooie muziek die op hen is gespeeld ook over een malafide pianohandelaar, die joodse huizen leegroofde in de oorlog. Sterk concept, dat met veel gevoel en toewijding wordt uitgewerkt,' schrijft NRC over Pianostemmen.

Grote Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 30,00
1e rang - CJP
€ 28,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Ria Marks
Spel Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel en Klemens Patijn
Overige Wessel de Vries (schrijver)
Ik wil Tips van de programmeur

Recensie

Sterk concept, dat met veel gevoel en toewijding wordt uitgewerkt.

NRC - 'Dit zijn de beste voorstellingen die je nu in het theater kunt zien.'

Roof van cultureel erfgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog steeds actueel. Een extra goede reden om dit via een theatervoorstelling onder de aandacht te brengen. Pianostemmen vertelt een indrukwekkend verhaal uit een ander oogpunt.

Theaterparadijs

Pianostemmen, eentje om te onthouden.

Trouw