Mrt27 GZ Icoon Introdans F Pieter Henket HR Liggend PF

Introdans

Icoon

Prachtige ode aan Lucinda Childs, koningin van de minimalistische dans

Grote Zaal Bestel
Meer info

Choreografe Lucinda Childs is de koningin van de minimalistische dans. In 2025 wordt zij 85 jaar en dat viert Introdans groots met het focusprogramma Icoon, een eerbetoon aan de ‘grand old lady’ van de Amerikaanse dans.

Je beleeft deze avond een (tijd)reis, die begint met Interior Drama uit 1977, nieuw voor het Nederlandse publiek, langs de stukken Kilar, Petricor en Concerto die Introdans vaker danste, en eindigt met een wereldpremière van haar nieuwste werk. Childs’ bewegingstaal is volstrekt uniek: op abstracte, bijna mathematische wijze creëert ze met relatief eenvoudige ballet- en atletische bewegingen de meest complexe meesterwerken. Ook de band tussen Childs en Introdans kan gerust uniek genoemd worden, er is geen gezelschap ter wereld dat zoveel werk van haar danst. Introdans heeft een rijk oeuvre van bestaand en nieuw werk van Lucinda Childs. Met Icoon onderstreept het gezelschap deze bijzondere band.

Introdans-directeur Roel Voorintholt over Icoon
‘Hoe bijzonder is het dat wij, als klein Nederlands gezelschap, deze intensieve relatie met dit Amerikaanse ‘icoon’ heb kunnen opbouwen. Voor mij zijn Childs’ meesterwerken echt het ‘paradepaardje’ van Introdans. Haar werk is meditatief, uiterst esthetisch, en met dat van geen andere choreograaf te vergelijken. Je wordt er als vanzelf in meegevoerd en door betoverd, en ik hoor ook vaak van toeschouwers dat ze er heel kalm en relaxt van worden - en dat is ook wel eens fijn in deze chaotische tijden.’

Introdans is ook te zien op do 31 okt, za 22 feb en za 12 & 13 apr.

Grote Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - 10% vroegboekkorting
€ 27,10
1e rang - Normaal
€ 30,00
1e rang - CJP
€ 28,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Overige Lucinda Childs (choreografie)
Website Introdans.nl
Ik wil Language no problem, Publiekslievelingen

Noem het dansende wiskunde, muzikaal wandelen of bewegende figuren, het is opwindend en lucide. Alsof Childs met een geodriehoek de menselijke drift heeft willen beteugelen.

de Volkskrant