Sep28 KZ Showmeister F Rubenpaulruben PF Liggend
Sep28 KZ Showmeister F Sanne Peper SF02
Sep28 KZ Showmeister F Sanne Peper SF05
Sep28 KZ Showmeister F Sanne Peper SF07

Showmeister

Een komedie over sterven door Theater Oostpool

‘Een even snedige als geestige zwarte komedie’ (de Volkskrant ★★★★★)

Kleine Zaal Bestel
Meer info

Showmeister, een komedie over sterven met Jim Bakkum en Thomas Höppener gaat over twee tegenpolen die op zoek gaan naar wat hen verbindt. Het stuk werd vorig theaterseizoen lovend ontvangen door de pers.

Wanneer de hypersuccesvolle voetballer Mario (Jim Bakkum) van de dokter te horen krijgt dat hij nog maar een jaar te leven heeft, stort zijn wereld in. Opeens voelen zijn drie landstitels en miljoenen op de bank niks meer waard en op de club zijn ze al bezig met zijn vervanger. Dus besluit Mario de oppervlakkige voetbalwereld achter zich te laten en zijn laatste dagen op aarde te besteden aan een ultiem cadeau waar zijn miljoenen fans écht iets aan hebben: een theatershow over zijn eigen leven.

Met de wereldberoemde Mario in je zaal heb je gegarandeerd een hit. Weet ook Fabio (Thomas Höppener), artistiek leider van het koninklijk theater waar Mario zijn show op wil voeren. Ook al lopen de bezoekersaantallen al jaren terug en staan er nu meer acteurs op de vloer dan dat er publiek in zijn zaal zit; Fabio gaat nog liever failliet dan dat hij zijn artistieke ziel verkoopt en ruimte geeft aan dit soort plat entertainment. Helaas voor Fabio is de afdeling marketing het daar niet mee eens en starten de repetities volgende week.

Hulst & Tarenskeen
Theatermakers Jan Hulst en Kasper Tarenskeen zijn onmiskenbaar de stem van nu. Ze maken theater waarin hun generatie aan het woord komt, met nieuwe komedies die zowel tragisch als kritisch zijn. Na de millennial-hit Baby Crazy (2021) en de instant classic Detective Moncler (2023) brengen Hulst en Tarenskeen met Showmeister, een komedie over sterven een ontroerende komedie over twee tegenpolen die op zoek gaan naar wat hen verbindt.

Nominatie Nederlands Theater Festival
Ook de Nederlandse Toneeljury heeft Brideshead Revisited genomineerd als een van het de 11 meest indrukwekkende voorstellingen van 23/24.

Uit het juryrapport: “Onder de vlag van Theater Oostpool maakten Jan Hulst en Kasper Tarenskeen de publiekslieveling Showmeister, een voorstelling over een gesubsidieerd toneelgezelschap in zwaar weer. Per toeval ontstaat er een samenwerking met de stervoetballer Mario Peters (Jim Bakkum). De terminaal zieke voetballer wil een musical maken over zijn ziekte. En waarom zou dat nu geen doorwrocht en diepgaand toneel kunnen opleveren?  

In de pers

  • ‘Jim Bakkum is een gouden greep’ – NRC ★★★★
  • ‘Een even snedige als geestige zwarte komedie’ – De Volkskrant ★★★★★
  • ‘Hulst & Tarenskeen slaan de spijker op de kop’ – Theaterkrant
  • ‘Origineel, meesterlijk, komisch en ontroerend’ – Scènes ★★★★★
Kleine Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 24,00
1e rang - CJP
€ 22,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Jan Hulst & Kasper Tarenskeen
Spel Jim Bakkum, Thomas Höppener, Frieda Barnhard en Gonca Karasu
Overige Kasper Tarenskeen (tekst)