De jaren

Het Nationale Theater & Internationaal Theater Amsterdam

Bejubeld meesterwerk van Annie Ernaux wegens succes opnieuw te zien

Wegens groot succes keert De jaren van regisseur Eline Arbo, naar het meesterwerk van Annie Ernaux, terug naar de theaters. Opnieuw met een all-female topcast bestaande uit Mariana Aparicio (winnaar Theo d'Or), Nettie Blanken, Janni Goslinga, Ilke Paddenburg en June Yanez

De jaren werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2023 als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van het seizoen. ‘Niets minder dan theatrale magie. […] Een feestelijke taal- en acteerexplosie.’ – De Nederlandse Toneeljury

Op zoek naar de verloren tijd
Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen.

In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa.

‘Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.'

Let op: Deze voorstelling bevat scènes die als zeer indringend kunnen worden ervaren. De jaren bevat een scène over een illegale abortus, gespeeld door Mariana Aparicio. Deze scène kan als heftig worden ervaren. De abortus wordt gedetailleerd beschreven en er wordt gebruikgemaakt van nepbloed.

Nobelprijs literatuur
De Franse schrijfster Annie Ernaux heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2022 gewonnen. De schrijfster publiceerde, naast haar meesterwerk De jaren, meer dan dertig boeken en toneelstukken.  

Winnaar Amstelveense Toneel Publieksprijs 2023
Eerder wist De Jaren de Amstelveense Toneel Publieksprijs in de wacht te slepen. Het toneelstuk is door een overtuigende meerderheid verkozen tot Beste Toneelstuk van het seizoen 2022-2023. ‘Het geheel gaf mij kippenvel’ en ‘Zo geweldig gespeeld: alle vijf de actrices vertolkten hun rol zo bijzonder,’ zijn slechts een greep uit de enthousiaste reacties.

Boek deze voorstelling met korting in onze serie Bewezen Successen.

Kleine Zaal
reprise, serie
Bestel

Prijzen

1e rang - 10% vroegboekkorting
€ 22,15
1e rang - Normaal
€ 24,50
1e rang - CJP
€ 22,50
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Eline Arbo
Spel Mariana Aparicio, Nettie Blanken, Janni Goslinga, Ilke Paddenburg en June Yanez
Overige Annie Ernaux (tekst)
Ik wil Tips van de programmeur

Scènefoto's

Recensies

Gedurfde toneelregie van De jaren doet recht aan Ernauxs caleidoscopische meesterwerk.

de Volkskrant

‘Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon.

Trouw

Als je in de cadans van de voorstelling raakt, is het makkelijk je te laten meeslepen door de verstrijkende jaren.

NRC

Arbo toont zich andermaal de beste ensembleregisseur van Nederland, en haar De jaren is een van de beste voorstellingen van het jaar.

Theaterkrant