Nov20 GZ Antigone HNT F Anne Claire De Breij Liggend 16 Bij 9 PF

Antigone

Het Nationale Theater

Grootse voorstelling vol livemuziek, over familie, politiek, stabiliteit en rebellie

Grote Zaal Bestel
Meer info

Wat weegt zwaarder, het maatschappelijke belang of dat van het individu? Het Nationale Theater brengt een moderne versie van de Griekse tragedie Antigone, geregisseerd door Nina Spijkers. Een grootse, muzikale voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie.

De twee broers van Antigone voeren oorlog om de stad Thebe en komen allebei om in de strijd. Als laatste man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de broers wordt begraven. Wie dat tóch doet, zal met de dood worden gestraft. Maar Antigone is vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven.

Ze zoekt steun voor haar daad, maar komt steeds meer alleen te staan. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht…

‘We hebben Antigone’s nodig om de wereld te veranderen, maar Kreons om hem draaiend te houden.’

Terug naar de politieke arena
Na Shakespeares Coriolanus keert Nina Spijkers terug naar de politieke arena: ‘Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt?

Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van Antigone in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.’

Lees Antigone in de Toneelleesclub
Op woensdag 11 december lezen we de toneeltekst Antigone in de Toneelleesclub. Dit onder de bezielende begeleiding van toneelschrijver Luuk Imhann. Lees meer over De Toneelleesclub.

Grote Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 27,50
1e rang - CJP
€ 25,50
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Nina Spijkers
Spel Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus en Mike Zanting
Overige Jean Anouilh (tekst), Bo Tarenskeen (vertaling) en George Dhauw (muziek)
Ik wil Tips van de programmeur