Hendrikje In Mirjam Pater Lithografie

Spakenburgse Diva's - Het Wilde Oog/Gijs Haak

Duo Foto Hendrikje En Leny 5Mb

Grensverleggers - Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt

Foto-expositie van Het Wilde Oog

Hans Lemmerman en Inge van Ruin vormen Het Wilde Oog. Ze zijn opgeleid tot theatermakers en leggen met onverwachte beeldcombinaties al ruim 20 jaar een verbintenis tussen klederdrachterfgoed en Nederlandse kunst. Gerrit Rietveld en Un Studio, Armando en Claudy Jongstra. Van Lot Vekemans en Jibbe Willems, van Gerardjan Rijnders tot Marjorie Boston. 

Vanaf dinsdag 5 maart t/m half september exposeert Het Wilde Oog in onze foyers met Spakenburgse Diva's en Grensverleggers. De expositie is te bezichtigen tijdens openingstijden.

Spakenburgse Diva's
Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn (de Spakenburgse Diva’s) zijn Spakenburgse vrouwen; de allerlaatste generatie die elke dag in klederdracht loopt. Vertegenwoordigsters van een voorbije tijd die openstaan voor hedendaagse kunst en architectuur. De drie (schoon)zussen ontwikkelden zich in de regie van Het Wilde Oog van erfgoeddraagsters tot performers. Deze vrouwen hebben zich een leven lang ingezet voor de klederdracht. En dan komt het besef: de traditie houdt op. Het moet voor hen een troostende gedachte zijn dat de beelden die ze maakten met Het Wilde Oog blijvend zijn en voortleven in museale en theatrale contexten.

‘De foto’s die Het Wilde Oog van de Dames Koelewijn laat zien, brengen verleden en heden op een verrassende wijze samen. De innige wisselwerking ontstaat door het creëren van fantasierijke situaties, aanleunend bij sprookjes en mythen. De speelruimte, aldus geboden, zorgt tegelijk voor het aanraken van het diepmenselijke, tot en met het tragische en soms bizarre.’ - Daan van Speybroeck, kunstfilosoof.

 

 

Grensverleggers 
Het Wilde Oog toont in Grensverleggers de rijkdom van Spakenburgs erfgoed en de liefde voor theater. In deel 1 via kostuumvormgevers die een ambachtelijke techniek uit klederdracht of visserij als opmaat nemen voor een nieuw kostuum. Deze unieke kostuums worden gedragen door theatervernieuwers uit de jaren 80/90, zoals Marien Jongewaard en Marcel Musters.

In deel 2 vragen Hans Lemmerman en Inge van Run zich af: wat ontstaat er wanneer je zeven beeldende kunstenaars een klederdracht-kostuum geeft dat ze mogen bewerken? Zeven Spakenburgse kostuums, zeven levens gedragen, zeven levens lang versteld. De kunstenaars laten zich leiden in hun ontwerp door een gedicht van Wislawa Szymborska. Ze geven vorm aan hun beleving van de teksten. Zeven theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities, worden gefotografeerd in de unieke kostuums.