Toneel

Benieuwd naar de publiekslievelingen en onze tips in het genre toneel? Bekijk hieronder het overzicht. 
 
1. De Verleiders: Stem Kwijt - vr 27 okt
DE VERLEIDERS zijn terug met de spetterende, gitzwarte komedie Stem Kwijt. De democratie werkt niet meer of - nog pijnlijker - heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het handelsverdrag TTIP, belastingtrucs en het steeds grotere gevoel van onmacht bij burgers maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden. Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken, of populistische slaven van hun electoraat. En dat terwijl wij voor grote ingewikkelde vraagstukken staan als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis en de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk.

Regie: Aat Ceelen
Spel: Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts, Tom de Ket en Marcel Hensema

Alle stukken van Shakespeare in één avond op het podium. Na een daverend succesvolle serie in Den Haag gaat Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) op tournee. 37 Avondvullende Shakespeare stukken - met in totaal 1834 personages - in één stuk waarin de koningsdrama's worden gespeeld als voetbaltoernooi, de komedies tot één enkele superkomedie zijn samengevoegd en waarin natuurlijk ook alle vrouwen, vermomd als man, voorbijkomen. De grappigste opfriscursus en de snelste introductie op 's werelds grootste theaterschrijver. Voor iedereen die van Shakespeare, theater en humor houdt.

Regie: Theu Boermans
Spel: Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker

3. Jon van Eerd - Harrie & Eva - za 25 nov
Op de zevende dag was er rust. Totdat... Harrie Vermeulen het Paradijs binnenwandelde! Harrie & Eva is een nieuwe paradijselijke komedie van Jon van Eerd. Als vanouds neemt Harrie met zijn onbesuisde en razende manier van doen, steeds maar weer de verkeerde beslissingen. Te midden van dartelende vlinders, gracieus kleurende bloemen en kabbelende watervalletjes maakt Harrie er weer een kolossale chaos van. Bovendien heeft hij een flinke snoepverslaving en lijken de vijgenbladeren te klein, hetgeen zijn potsierlijke voorkomen in het Paradijs niet ten goede komt.

Regie: Caroline Frerichs
Spel: Jon van Eerd, Margo Dames, Karel Simons, Rosalie de Jong en Mouna Goeman Borgesius

4. The Nation - Het Nationale Theater - za 9 dec
De Vroedt maakte een zesdelige theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Wat is er gebeurd met de elfjarige Ismaël? Politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, gutmenschen, journalisten - iedereen bezit een stukje van de puzzel. De eerste drie afleveringen waren te zien op het Holland Festival 2017. Bij ons ziet u nu alle zes afleveringen achter elkaar en worden de mysteries opgehelderd.

Regie: Eric de Vroedt
Spel: Saman Amini, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman, Romana Vrede e.a.
 
Fotobalk Publiekslievelingen

5. Wat ik moest verzwijgen - za 23 dec
Een nieuw toneelstuk met de Grande Dame van het Nederlandse toneel: Anne Wil Blankers. Speciaal op haar verzoek schreef Edwin de Vries, schrijver van Soldaat van Oranje, dit aangrijpende verhaal van de Joodse onderduikster Jet. Haar zoon Otto is verwekt tijdens een ambivalente liefdesrelatie met haar buurman, een SS'er die zielsveel van haar houdt, maar haar ook chanteert en misbruikt. Hij belooft voor het jongetje te zullen zorgen, als Jet hem direct na de geboorte aan hem afstaat en voorgoed zwijgt over hun Joodse bloedband. Pas aan het einde van haar leven ontmoeten moeder en zoon elkaar weer, wanneer zij bezoek krijgt van een twintig jaar jongere man, die haar een schilderij komt terugbrengen, dat haar toebehoorde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Regie: Mette Bouhuijs
Spel: Anne Wil Blankers, Christo van Klaveren, Willemien Slot e.a. 

6. Hendrik Groen - Pogingen iets van het leven te maken - vr 26 mrt
In de theaterversie van de bestseller Pogingen iets van het leven te maken (van auteur Hendrik Groen) laten Hendrik Groen en zijn vrienden u een jaar lang meeleven met alle ups en downs in een verzorgingshuis. In tegenstelling tot het boek is niet alleen Hendrik Groen present, maar wordt het een levenslustige komedie waarin meerdere rollen van de rebellenclub vertolkt worden.

Regie: Gijs de Lange

7. Het Achterhuis (Ilja Leonar Pfeijffer) - vr 2 mrt
Wat deed het leven in de benauwde omgeving van haar onderduikadres met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormden het uitgangspunt voor de nieuwe bewerking van Anne Franks dagboek door Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn benadering laat zien wat het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met mensen doet. Deze opeenstapeling van emoties als angst, liefde, hoop en wanhoop wordt helaas nog steeds dagelijks gevoeld in oorlogsgebieden. De nadruk op het samenleven in 'Het Achterhuis' maakt deze bewerking tot een unieke benadering van het dagboek. Een voorstelling voor jong en oud over een bijzonder meisje en de mensen om haar heen.

Regie: Johan Doesburg
Spel: Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper, Cees Geel, Marie Louise Stheins, Michiel Nooter, Joost Koning en Amarenske Haitsma

8. Aquarium - Pierre Bokma, Jacqueline Blom, Annick Boer en Guy Clemens - vr 9 mrt
In de inktzwarte komedie Aquarium maakt u kennis met televisiepresentatrice Birgit en haar jongere geliefde Walter, die een nieuw appartement betrekken. Nog voor de verhuisdozen zijn uitgepakt, staan de buren op de stoep. De buurman doet iets bij de inlichtingendienst, maar wat, daar kan hij niks over loslaten. Birgit kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en wil weten of ze wordt afgeluisterd. Als er geen dossier over Birgit blijkt te bestaan, maar wel over Walter, is er geen weg meer terug. Wat begon als een onschuldige ontmoeting, verandert al snel in een nachtmerrie.

Regie: Aat Ceelen 

9. Wijn, een thrillerkomedie - vr 13 apr
In de thrillerkomedie Wijn nemen zes topacteurs u mee naar het Amsterdamse grachtenpand van Charles en Charlotte, die hun oude vrienden Bob en Marja ontvangen voor de jaarlijkse wijnavond. Gezellig? Nou nee, want de sfeer is gespannen: Charles en Charlotte zijn uit elkaar gegroeid, Marja en Charlotte mogen elkaar niet en Charles heeft een wel heel bijzonder moment gekozen voor de wijnavond dit jaar. Bovendien is Ed dit keer niet uitgenodigd, terwijl hij de wijnavonden ooit heeft bedacht en altijd van de partij was. Als hij toch nog komt opdagen en even later ook de met psychische problemen kampende dochter van Charles en Charlotte opduikt, loopt de boel compleet uit de hand. Want met drank in de man (of vrouw) liggen de geheimen snel op tafel.

Regie: Victor van Swaay
Spel: Porgy Franssen, Carine Crutzen, Vincent Croiset, Renée Fokker, Evert van der Meulen en Randy Fokke

Bekijk hier op uw gemak de complete toneelagenda. Benieuwd naar de publiekslievelingen van de start van de voorverkoop? U vindt ze hier

  • Toneel
  • Toneel

Nieuws

RSS Meer nieuws