Toneel

Benieuwd naar onze tips in het genre toneel? Bekijk hieronder het overzicht. 
 
1. De Verleiders: Stem Kwijt - vr 27 okt
DE VERLEIDERS zijn terug met de spetterende, gitzwarte komedie Stem Kwijt. De democratie werkt niet meer of - nog pijnlijker - heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het handelsverdrag TTIP, belastingtrucs en het steeds grotere gevoel van onmacht bij burgers maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden. Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken, of populistische slaven van hun electoraat. En dat terwijl wij voor grote ingewikkelde vraagstukken staan als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis en de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk.

Regie: Aat Ceelen
Spel: Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts, Tom de Ket en Marcel Hensema
 
2. Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) - za 11 nov
Alle stukken van Shakespeare in één avond op het podium. Na een daverend succesvolle serie in Den Haag gaat Het verzamelde werk van William Shakespeare (ingekort) op tournee. 37 Avondvullende Shakespeare stukken - met in totaal 1834 personages - in één stuk waarin de koningsdrama's worden gespeeld als voetbaltoernooi, de komedies tot één enkele superkomedie zijn samengevoegd en waarin natuurlijk ook alle vrouwen, vermomd als man, voorbijkomen. De grappigste opfriscursus en de snelste introductie op 's werelds grootste theaterschrijver. Voor iedereen die van Shakespeare, theater en humor houdt.

Regie:  Theu Boermans
Spel: Jappe Claes, Vincent Linthorst en Bram Suijker

Fotobalk Publiekslievelingen

3. The Nation - za 9 dec
De Vroedt maakte een zesdelige theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Wat is er gebeurd met de elfjarige Ismaël? Politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, gutmenschen, journalisten - iedereen bezit een stukje van de puzzel. De eerste drie afleveringen waren te zien op het Holland Festival. Bij ons ziet u nu alle zes afleveringen achter elkaar en worden de mysteries opgehelderd.

Regie:  Eric de Vroedt
Spel: Saman Amini, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman, Romana Vrede e.a.
 
4. Wat ik moest verzwijgen - za 23 dec
Een nieuw toneelstuk met de Grande Dame van het Nederlandse toneel Anne Wil Blankers. Op haar verzoek schreef Edwin de Vries dit aangrijpende verhaal van de Joodse onderduikster Jet. Haar zoon is verwekt tijdens een ambivalente liefdesrelatie met haar buurman, een SS'er die zielsveel van haar houdt, maar haar ook chanteert en misbruikt. Hij belooft voor het jongetje te zullen zorgen, als Jet hem direct na de geboorte aan hem afstaat. Pas aan het einde van haar leven ontmoeten moeder en zoon elkaar weer, wanneer zij bezoek krijgt van een twintig jaar jongere man…

Regie: Mette Bouhuijs
Spel: Anne Wil Blankers, Christo van Klaveren, Willemien Slot e.a.
 
5. Het Achterhuis (Ilja Leonard Pfeijffer) - vr 2 mrt
Het dagboek van Anne Frank behoort al decennia tot de meest gelezen boeken ter wereld. De manier waarop zij haar gedachten en ervaringen in de benauwde omgeving van haar onderduikadres opschreef, blijft jong en oud intrigeren. Wat deed het zo dicht op elkaar samenleven, terwijl buiten de vijand rondloopt, met een opgroeiend meisje? En hoe was dat voor de mensen om haar heen? Deze vragen vormen het uitgangspunt voor de nieuwe bewerking van Anne Franks dagboek door Ilja Leonard Pfeijffer. Een voorstelling voor jong en oud.

Regie: Johan Doesburg
Spel: Anne van der Burg, Hajo Bruins, Oda Spelbos, Raymonde de Kuyper, Cees Geel e.a.

6. De Vader - Hans Croiset, Johanna ter Steege e.a. - wo 6 sep
In  De Vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter.  De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. Het van oorsprong Franse stuk is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière en ontving wereldwijd lovende kritieken, zo ook in Nederland.

De Vader is geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2017 en verdient daarmee het predicaat 'een van de beste elf voorstelllingen van het moment'.

RegieGijs de Lange
SpelHans Croiset, Johanna ter Steege, Wim Bouwens, Rian Gerritsen, Christo van Klaveren en Emma Linssen

Bekijk hier op uw gemak de complete toneelagenda. Benieuwd naar de publiekslievelingen van de start van de voorverkoop? U vindt ze hier