Language

Vanja Rukavina | Het Nationale Theater

Toneel

Theatrale solo-performance over de wonderlijke wereld van taal

Bestel kaarten

Als je elkaars taal niet spreekt is het makkelijk: je verstaat elkaar niet. Punt. Maar als je wel enige kennis hebt van een andere taal dan wordt het pas echt moeilijk. Dan stap je de wereld binnen van een andere cultuur, een andere manier van doen, wellicht een andere manier van denken.

In Language staat 'taal' centraal. Taal als brug tussen culturen maar vooral als barrière. Hoe kunnen bepaalde woorden, en in sommige gevallen zelfs bepaalde grammatica, de denkpatronen en visie op de wereld voor een mens en cultuur bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets 'echt' te vertalen? En is het mogelijk om taal los te koppelen van gevoel en ervaring?

De voorstelling is meertalig en er is een Engelse boventiteling aanwezig. 

Language genomineerd voor BNG Bank Theaterprijs
De jury schreef: 'Hij schakelt moeiteloos van de ene naar de andere taal en opent een geheel nieuw venster op communiceren. Hierdoor ontstaan geestige spraakverwarringen, maar worden ook de hiaten van de taal als systeem voelbaar. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Vanja Rukavina zien, hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt.' 

Veilig en vertrouwd 
Uiteraard staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers ook in deze coronatijd voorop. Zo is het noodzakelijk om vooraf online je kaarten te kopen, zijn er gescheiden looproutes en aangepaste zaalplattegronden en maken we continu schoon. Natuurlijk kun je gewoon nog een drankje bestellen dat mee de zaal in mag want het moet natuurlijk wel een beetje gezellig blijven. 

Goed om te weten: kom met maximaal 2 personen, met je huishouden of met een onbeperkt aantal kinderen. We gaan er vanuit dat je met de mensen waar je in één keer kaarten voor bestelt naast elkaar wilt zitten. Wil je dit niet, doe dan aparte bestellingen. Lees hier meer over onze coronamaatregelen. 

A one-man show on the wonderful world of language
If two people do not share a language, they cannot understand each other. Simple. But, if you understand even one word of someone else's speech, you are presented with a problem. You have entered the world of another culture, another way of doing things, maybe even a different way of thinking.

Naturally, in this performance, language is central. Communication is a bridge between cultures, but it's also a barrier. How can particular words, and even rules of grammar, determine thinking patterns, world visions and culture? Why is it impossible to create a 'true' translation? And can you disconnect language from feeling or experience?

This performance has English surtitles.

Prijzen

 • Zaal Ongeplaceerd - Normaal € 20,00

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & info

Spel: Vanja Rukavina (concept, tekst & spel)
Overig: Thomas Lamers (dramaturgie)

Recensies

 • Trouw ★★★★

  'Language is een ­intrigerende soort van Ted-talk. Sterk van inhoud, technisch ­perfect en spannend om naar te kijken'

 • Scènes ★★★★

  'Language is een ijzersterke performance over de kracht en beperking van woorden en de rol van taal in ons dagelijkse leven.'  

Recensies

sluiten
 • Trouw ★★★★

  'Language is een ­intrigerende soort van Ted-talk. Sterk van inhoud, technisch ­perfect en spannend om naar te kijken'

 • Scènes ★★★★

  'Language is een ijzersterke performance over de kracht en beperking van woorden en de rol van taal in ons dagelijkse leven.'