Double Bill: U bent mijn moeder & Een soort Alaska

Het Nationale Theater

Toneel

Met o.a. Rick Paul van Mulligen, Mark Rietman en Antoinette Jelgersma

Laatste kaarten

Het Nationale Theater speelt een programma ter vervanging van de grootschalige voorstellingen die gepland stonden. Intieme theateravonden, die radicaal teruggaan naar de basis van toneel: een handjevol acteurs op de houten planken. Geen indrukwekkende decors en techniek, maar steengoede teksten in een steeds wisselend programma, live en met inachtneming van minimaal anderhalve meter afstand.

In deze double-bill zie je twee nieuwe toneelparels van Het Nationale Theater: Rick Paul van Mulligen in Joop Admiraals U bent mijn moeder  en Mark Rietman, Yela de Koning en Antoinette Jelgersma in de eenakter Een soort Alaska.

U bent mijn moeder
Joop Admiraals ontroerende ode aan zijn dementerende moeder
In 1981 schreef Joop Admiraal theatergeschiedenis met U bent mijn moeder, gebaseerd op gesprekken die hij met zijn dementerende moeder in het verzorgingshuis voerde. Opzienbarend was hoe Admiraal zowel zichzelf áls zijn moeder speelde, waardoor de voorstelling ook een meesterproef toneelspelen werd. Rick Paul van Mulligen wilde deze tekst die hem zeer aan het hart gaat al langere tijd spelen, regisseur Noël Fischer had hem ook op haar verlanglijst staan. Nu zagen zij de kans schoon. 

Een soort Alaska
Harold Pinters geheimzinnige en spitsvondige versie van Doornroosje
Na de Eerste Wereldoorlog waarde een virus door Europa, dat vijf miljoen mensen in een mysterieuze slaapziekte hulde. In de jaren zestig bleken zij door behandeling met een Parkinson-medicijn voor korte tijd te ontwaken. Oliver Sachs schreef over deze ziekte en de revolutionaire behandeling Awakenings, verfilmd met o.a. Robert De Niro en Robin Williams. Harold Pinter schreef gebaseerd op Sachs' verhaal de eenakter Een soort Alaska, waarin een vrouw na dertig jaar slapen ontwaakt. 

EXTRA: Liefdesverklaring
Een gepassioneerde ode aan jou, ons publiek!
Tot maart was het de normaalste zaak van de wereld: een kaartje kopen, je jas aantrekken, naar het theater, wachten tot het donker wordt en kijken naar acteurs die een voorstelling spelen. Door het coronavirus weten we weer hoe bijzonder theaterbezoek is en om elkaar daar te ontmoeten. Magne van den Berg schreef een liefdesverklaring aan jou, het publiek, die in deze tijd nóg meer op zijn plaats is. Deze Liefdesverklaring wordt gespeeld door Antoinette Jelgersma (regie Noël Fischer).

Veilig en vertrouwd 
Uiteraard staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers ook in deze coronatijd voorop. Zo is het noodzakelijk om vooraf online je kaarten te kopen, zijn er gescheiden looproutes en aangepaste zaalplattegronden en maken we continu schoon. Natuurlijk kun je gewoon nog een drankje bestellen dat mee de zaal in mag want het moet natuurlijk wel een beetje gezellig blijven.

Goed om te weten: kom met maximaal 2 personen, met je huishouden of met een onbeperkt aantal kinderen. We gaan er vanuit dat je met de mensen waar je in één keer kaarten voor bestelt naast elkaar wilt zitten. Wil je dit niet, doe dan aparte bestellingen. Lees   hier meer over onze coronamaatregelen.

 

Bekijk ook eens

Prijzen

  • Zaal Ongeplaceerd - Normaal € 20,00

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & info

Regie: U bent mijn moeder en Liefdesverklaring: regie Noël Fischer. Een soort Alaska: regie Eric de Vroedt.
Spel: Rick Paul van Mulligen in U bent mijn moeder, Mark Rietman, Yela de Koning en Antoinette Jelgersma in Een soort Alaska en Antoinette Jelgersma in Liefdesverklaring
Website: