Weg met Eddy Bellegueule (Édouard Louis)

Toneelschuur Producties

Toneel

'Eén van de beste voorstellingen van dit seizoen', NRC ★★★★

Uitverkocht

Weg met Eddy Bellegueule hoogtepunt van dit theaterseizoen!

De zachte en gevoelige Eddy probeert te passen in het platvloerse Noord-Franse arbeidersmilieu waarin hij opgroeit. Hij doet zijn best om een 'normale jongen' te zijn, maar uiteindelijk zit er maar één ding op: weggaan en opnieuw beginnen. Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in 2014 dé literaire sensatie van Frankrijk en werd ook in Nederland enthousiast ontvangen.

Ontsnappen aan je milieu 
Weg met Eddy Bellegueule  toont op prachtige wijze de verstikking van een milieu dat elke vorm van anders zijn veroordeelt, een systeem dat volledig vanuit onmacht ontsproten is. Binnen die harde kaders zoeken de makers voortdurend naar hun mededogen, de worsteling van de personages, de liefde. Door het integere maar ook breekbare spel van de jonge acteurs is er ook lichtheid in alle zwaarte, waardoor de voorstelling eens te meer naar je strot grijpt. Weg met Eddy Bellegueule is een hoogtepunt van dit theaterseizoen en vooralsnog het beste werk dat Eline Arbo bij de Toneelschuur heeft gemaakt.

Noorse theatermaaktster Eline Arbo
Met haar debuutvoorstelling Het lijden van de jonge Werther  sleepte Eline Arbo in 2018 de BNG-Theaterprijs  in de wacht. Haar bewerking van Édouard Louis' fenomenale roman Weg met Eddy Bellegueule is opnieuw een muzikale en visuele voorstelling. De voorstelling werd door de pers ontvangen als 'een van de beste voorstellingen van dit seizoen'.

Inleiding 
Een uur voor aanvang van de voorstelling is er een (gratis) inleiding. Thomas Lamers zal de inleiding geven. Hij zal het hebben over het bewerken van de roman naar een toneeltekst en vertellen over het repetitieproces. Daarnaast zal hij het hebben over het werk van Edouard Louis en over Eline Arbo.
U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol = vol. Locatie: Theatercafé.

Online Magazine Weg met Eddy Bellegueule
Toneelschuur Producties presenteert bij Weg met Eddy Bellegueule een Theatermagazine over anders-zijn. Een bundel van zes verhalen van mensen die op een of andere manier 'anders' zijn of althans, zo gezien kunnen worden. Klik hier voor het online magazine. 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor het Facebook Evenement voor de laatste info.

Bekijk ook eens

Prijzen

 • 1e rang - Normaal € 21,00
 • 1e rang - CJP € 19,00

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten. Verzendkosten: E-tickets gratis, per post 3,50 per bestelling.

Cast & info

Regie: Eline Arbo (regie en bewerking)
Spel: Victor IJdens, Jesse Mensah, Felix Schellekens en Romijn Scholten
Overig: Edu Borger (vertaling)
Website:
Duur: Circa 100 minuten geen pauze

Recensies

 • Theaterkrant

  'Prachtig compassievolle enscenering van verstrikkend mileu. (...) Weg met Eddy Bellegueule toont op prachtige wijze de verstikking van een milieu dat elke vorm van anders zijn veroordeelt,... Lees verder

 • Dagblad van het Noorden ★★★★★

  'Eddy Bellegueule wordt als jonge tiener in zijn benepen dorpsgemeenschap gepest en mishandeld door medescholieren. (...) Hij probeert uit alle macht te voldoen aan de verwachtingen van zijn alcohlische... Lees verder

 • Volkskrant ★★★★

  'Mooi en raak (…) Een ode aan het theater.'

 • NRC ★★★★

  'Eén van de beste voorstellingen van dit seizoen.'

 • Trouw ★★★★

  'Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu.' 

 • RiRo Toneelrecensies ★★★★★

  'Aangrijpende, ontroerende, en onvergetelijke voorstelling.' 

 • Scènes ★★★★

  'Uitstekende cast, knappe regie.'

Recensies

sluiten
 • Theaterkrant

  'Prachtig compassievolle enscenering van verstrikkend mileu. (...) Weg met Eddy Bellegueule toont op prachtige wijze de verstikking van een milieu dat elke vorm van anders zijn veroordeelt, een systeem dat volledig vanuit onmacht ontsproten is. (...) Binnen die harde kaders zoeken de makers voortdurend naar hun mededogen, de worsteling van de personages, de liefde.'

 • Dagblad van het Noorden ★★★★★

  'Eddy Bellegueule wordt als jonge tiener in zijn benepen dorpsgemeenschap gepest en mishandeld door medescholieren. (...) Hij probeert uit alle macht te voldoen aan de verwachtingen van zijn alcohlische vader, een klassieke macho, een straatvechter.'

 • Volkskrant ★★★★

  'Mooi en raak (…) Een ode aan het theater.'

 • NRC ★★★★

  'Eén van de beste voorstellingen van dit seizoen.'

 • Trouw ★★★★

  'Prachtig drama over anders-zijn in een grof milieu.' 

 • RiRo Toneelrecensies ★★★★★

  'Aangrijpende, ontroerende, en onvergetelijke voorstelling.' 

 • Scènes ★★★★

  'Uitstekende cast, knappe regie.'