Queen Mary

BarokOpera Amsterdam

Opera/Operette, Muziek/Concert

Pareltjes van Purcell die ieders hart zullen raken

Bestel kaarten

Het unieke leven van een Engelse vorstin en haar Nederlandse echtgenoot. Met de Brexit in aantocht -ten tijde van dit schrijven - neemt BarokOpera Amsterdam voor haar 20-jarig bestaan u mee terug in de tijd toen Koning Stadhouder Willem III van Oranje samen met Koningin Mary Stuart II Groot Brittannië klaarstoomde om een wereldmacht te worden. 330 jaar geleden schreef hofcomponist Henry Purcell zijn meesterwerken voor William and Mary. Deze schitterende muziek is zo verweven met hun levensverhaal, dat ze pas optimaal tot haar recht komt in een theatrale voorstelling met deze historische personages in de hoofdrol. De geestige en verbindende dialogen zijn geïnspireerd op historische correspondentie en geschriften. 

Purcell schreef naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen die het paar meemaakte, waaronder het huwelijk en zijn complicaties, de strijd tussen protestanten en katholieken en Willems leiderschap van de internationale coalitie tegen Lodewijk XIV. In zijn muziek klinkt het trompetgeschal rond de krijgshaftige Willem. Elk jaar op 30 april wordt een nieuwe Birthday Ode for Queen Mary uitgevoerd, waarin verwezen wordt naar actuele gebeurtenissen. Wanneer de nog jonge Koningin plots overlijdt, brengt Purcell troost met zijn onvergetelijke Funeral Music.

Met uitstapjes naar Händel, Mozart en Offenbach blijft Purcells muziek aan de basis van BarokOpera Amsterdam staan. Speciaal voor het 20-jaar jubileum brengen we met vier zangers en negen barokinstrumentalisten onder leiding van artistiek leider Frédérique Chauvet, pareltjes die je in het hart raken.

'Overall, this production of the story of William and Mary was simply and happily enjoyable on all fronts.' Bachtracks (Queen Mary concertant, Concertgebouw Amsterdam, 12/04/12)

Theaterkrant over de opera King Arthur:
'Frédérique Chauvet laat haar musici spelen met een mooie slanke en transparante klank.'

Engels gezongen, Nederlandse boventiteling. Na afloop van dit nieuwjaarsconcert staat er een glas bubbels voor u klaar. 

Inleiding 
Een uur voor aanvang van de voorstelling is er een (gratis) inleiding. Een inleiding biedt u extra achtergrondinformatie over de voorstelling en wordt meestal gegeven door iemand van het gezelschap. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol = vol. Locatie: Bovenfoyer of Theatercafé.

BarokOpera Amsterdam
Barokopera Amsterdam (o.l.v. Frédérique Chauvet) geeft vorm aan voorstellingen die voortkomen uit een eigenzinnige visie op authentiek muziektheater. Binnen het 17e-, 18e- en 19e-eeuwse muziektheater wordt oude muziek met eigentijds theater verenigd. De musici van Barokopera Amsterdam spelen op authentieke instrumenten en maken deel uit van de grote barok- en romantische orkesten. 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor het Facebook Evenement voor de laatste info.

Bekijk ook eens

Prijzen

  • 1e rang - Normaal € 35,00
  • 1e rang - CJP € 33,00
  • 2e rang - Normaal € 34,00

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten. Verzendkosten: E-tickets gratis, per post 3,50 per bestelling.

Cast & info

Regie: Sybrand van der Werf
Spel: Marije van Stralen (sopraan), Oscar Verhaar (counter-tenor), Mattijs Hoogendijk (tenor), Pieter Hendriks (bariton) en het instrumentaal ensemble van BarokOpera Amsterdam
Overig: Antoinette Lohmann/Giorgos Samoilis (concertmeester), Frédérique Chauvet (artistieke en muzikale leiding) en Sybrand van der Werf (tekst)
Website: