Siroe, re di Persia (Hasse)

Nederlandse Reisopera i.c.m. Staatstheater Oldenburg

Opera/Operette

Sprookjesachtige barokopera vol virtuoze bravoure-aria’s

Zestig opera's schreef Johann Adolf Hasse. Maar toen het tijdperk van de 'opera seria' zijn einde naderde verdween ook Hasse's roem als sneeuw voor de zon. Hij, het genie van de serieuze opera in Italië en Duitsland, maakte graag gebruik van teksten van gerenommeerde auteurs als Pietro Metastasio. In 1763 zette hij, net als Handel en Vivaldi, ook diens populaire libretto Siroe, re di Persia op muziek. Hasse voorzag de opera van vele duizelingwekkend virtuoze bravoure-aria's, maar weet ook te raken met heerlijke langzame stukken met prachtig uitgesponnen zanglijnen.


Een barokopera als een verhaal uit 1001 nacht! Siroe, re di Persia (Siroe, koning van Perzië) is zowel een sprookje over goed en kwaad als een ontroerend verhaal over échte mensen. Traditioneel gaat het in de opera seria over de triomf van het goede over het kwaad en aan het einde van deze opera worden de personages dan ook met elkaar verzoend en overwint het goede.

Het verhaal
Cosroe, koning van Perzië, wil zijn troon schenken aan de zoon die zich volledig aan hem wil onderwerpen. Zijn kwaadaardige jongste zoon Medarse zweert trouw, maar de goede Siroe is verontwaardigd en weigert de eed af te leggen. Cosroe wijst hierop Medarse als opvolger aan. Prinses Emira is verontwaardigd dat haar verloofde Siroe als eerstgeborene en dus rechtmatige opvolger geen actie onderneemt en beraamt, als man verkleed, een moordaanslag op Cosroe. De jaloerse streken van prinses Laodice, die ook verliefd is op Siroe en de snode plannen van zijn jongere broer Medarse leiden bijna tot de dood van Siroe.

In dramatisch opzicht biedt dit tekstboek alles wat een serieuze barokopera nodig heeft. De handeling, waarin macht, seks en misdaad centraal staan, is spannend en de vele intriges zijn zeer geraffineerd met elkaar verweven. In het centrum van het verhaal staat een personage dat meer diepgang heeft meegekregen dan in veel andere opera seria het geval is.

Lees hier een interview met Myrsini Margariti die de rol van Laodice speelt.

Italiaans gezongen, Nederlandse boventiteling. 

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. Tijdens deze inleiding op de voorstelling maakt u nader kennis met bijvoorbeeld het thema van de voorstelling, de toneeltekst, de geschiedenis van het stuk of de werkwijze van de regisseur of choreograaf. De Salon vindt plaats in de bovenfoyer of het Theatercafé en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

 

 

Bekijk ook eens

Prijzen

  • 1e rang - Volwassenen € 46,00

Prijzen inclusief € 1,- transactiekosten per entreebewijs. Verzendkosten: e-tickets gratis, per post € 3,50.

Cast & info

Regie: Jakob Peters-Messer
Spel: Siroe: Nicholas Tamagna, Laodice: Myrsini Margariti, Medarse: Rachel Kelly, Cosroe: Juan Sancho, Emira: Hagar Sharvit, Arasse: Nazan Fikret. Orkest van het Oosten/zonder koor
Overig: George Petrou (dirigent)
Website: