Platonov (Tsjechov)

Theater Utrecht

Toneel

Hartverscheurend eerlijk stuk over menselijke misverstanden en de kracht van liefde

Theater Utrecht presenteert Platonov (1881) van Anton Tsjechov in een radicale, hedendaagse versie van regisseur Thibaud Delpeut. Met een bijzondere cast van tien jonge topacteurs brengt hij een hartverscheurend eerlijke voorstelling over leven en liefde van een groep Millennials, tegen de achtergrond van een veranderende samenleving. Thibaud Delpeut plaatst Platonov in het heden en toont het stadse leven van een hechte vriendengroep. Het samenzijn van deze vrienden, van deze urban tribe, is als een verdedigingsmechanisme tegen een steeds meer flexibiliteit eisende buitenwereld. Hun gedeelde loft is een baken en een rustpunt, een plek waar ze simpelweg kunnen zijn en niet voortdurend iets hoeven te worden.

Maar de buitenwereld laat zich niet ontkennen en wil continu een antwoord op de vraag wie je bent of wil zijn. De personages in Platonov zoeken dit antwoord stuk voor stuk in de liefde, om daar het doel en de betekenis te vinden die hen in de rest van hun leven steeds opnieuw ontgaan. Maar hoe wordt liefde werkelijkheid in plaats van een zoete droom?

Centrale figuur in deze voorstelling is de charmante maar gedesillusioneerde Misja Platonov, gespeeld door Vincent van der Valk (winnaar Arlecchino 2015). Of ze hem nu willen als echtgenoot, vriend of minnaar of dat ze hem zien als hun grootste rivaal, Platonov laat niemand onberoerd. En hij, die van iedereen de bijzondere kwaliteiten erkent, vraagt zich af: waarom zitten ze juist hém zo achterna? Of ziet Tsjechovs briljante kruising tussen Hamlet en Don Juan het allemaal verkeerd en zit hij vooral zichzelf in de weg?

Toneelambassadeur Mischa bezocht de première van Platonov. Lees hier haar verslag.

Serie Bijzonder toneel voor slechts € 20 euro per voorstelling
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de serie Bijzonder toneel. In deze serie maakt u een keuze uit zes Grote Zaal-voorstellingen, waarvan u er tenminste drie kiest. U betaalt dan slechts € 20 per voorstelling. Klik hier voor meer info over de serie en hier om direct van uw serievoordeel gebruik te maken. U kunt uitsluitend via deze speciale serie-bestelpagina gebruik maken van het serievoordeel.

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. Tijdens deze inleiding op de voorstelling maakt u nader kennis met bijvoorbeeld het thema van de voorstelling, de toneeltekst, de geschiedenis van het stuk of de werkwijze van de regisseur of choreograaf. De Salon vindt plaats in de bovenfoyer of het Theatercafé en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Geïnteresseerd in deze voorstelling? Laat het ons weten en we houden je via Facebook op de hoogte.

Bekijk ook eens

Prijzen

 • 1e rang - Volwassenen € 29,50
 • 1e rang - CJP € 27,50

Prijzen inclusief € 1,- transactiekosten per entreebewijs. Verzendkosten: e-tickets gratis, per post € 3,50.

Cast & info

Regie: Thibaud Delpeut
Spel: Claire Bender, André Dongelmans, Jacobien Elffers, Bram Gerrits, Isabelle Houdtzagers, Tim Linde (vervanger Mattias van de Vijver), Jesse Mensah, Ilke Paddenburg en Vincent van der Valk.
Overig: Anton Tsjechov (tekst), Jacob Derwig (vertaling)
Website:

Recensies

 • NRC * * * *

  'Deze Platonov slurpt je aandacht volledig op, ook door het frisse spel van de acteurs.'

 • de Volkskrant * * * *

  'Theater Utrecht maakt een eerlijke en gedurfde Platonov.'

 • Trouw * * * *

  'Jongeren en hun relatiegedoe in prachtige 'Platonov.'

Recensies

sluiten
 • NRC * * * *

  'Deze Platonov slurpt je aandacht volledig op, ook door het frisse spel van de acteurs.'

 • de Volkskrant * * * *

  'Theater Utrecht maakt een eerlijke en gedurfde Platonov.'

 • Trouw * * * *

  'Jongeren en hun relatiegedoe in prachtige 'Platonov.'