Ma (Hugo Borst)

Eric Corton

Toneel

Oprechte voorstelling over de laatste fase van het leven

Ma stond altijd klaar voor haar zoon. Nu draait 'meneer Alzheimer' de rollen om. Maar hoe zorgt een zoon voor zijn moeder? De tragikomische solovoorstelling Ma is gebaseerd op het gelijknamige boek dat Hugo Borst schreef (2015) over de aftakelende geest van zijn moeder en haar onvermijdelijke verhuizing naar een verpleeghuis.

De makers van LEEF!  en PAAZ  brengen met Ma een liefdevol portret van een moeder in de woorden van haar zoon. Zijn dilemma's, angsten én moederliefde worden vertolkt door acteur en presentator Eric Corton. Deze kruipt in zijn huid en zet een verhaal van afscheid, van herinneringen, van angst voor het onbekende en van harde humor neer.

Hugo Borst is vereerd met de theaterbewerking van Ma en vermoedt dat zijn moeder er hetzelfde over zou denken. 'Ma zou het, als ze het zich zou realiseren, geweldig hebben gevonden als er een toneelstuk over haar en haar zoon werd geschreven.'

Het NRC schreef over het boek Ma:
'Dat het boek vorige week direct op nummer 1 van de CPNB bestsellerslijst binnenkwam, heeft te maken met de op het eerste gezicht dagelijkse benadering van wat er gebeurt met een dementerende moeder. Het is geen wetenschappelijke studie, het is geen folder die je meekrijgt van de arts. Het is een dagboek van een zoon die, samen met zijn broer en hun eega's, de mantelzorger is van de moeder. Veel mensen zullen Borst dankbaar zijn dat hij de ziekte zo herkenbaar voor anderen beschrijft.'

Fotowedstrijd Ma
Samen met producent Solo Stories, Alzheimer Nederland en Mezzo mantelzorg, de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers, roepen we iedereen op om een mooie foto te maken van iemand die aan dementie lijdt en zijn/haar mantelzorger(s).

Per provincie kiest een vakkundige jury de mooiste, meest bijzondere foto. Deze 12 foto's worden opgenomen in een foto-expositie die meereist met de voorstelling Ma. Maar er valt nog veel meer te winnen. De fotowedstrijd loopt t/m 30 november. Klik hier om mee te doen. Met elkaar zorgen we voor een prachtige ode aan de mantelzorger!

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. Tijdens deze inleiding op de voorstelling maakt u nader kennis met bijvoorbeeld het thema van de voorstelling, de toneeltekst, de geschiedenis van het stuk of de werkwijze van de regisseur of choreograaf. De Salon vindt plaats in de bovenfoyer of het Theatercafé en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Bekijk ook eens

Prijzen

  • Volwassenen € 23,50
  • CJP € 21,50

Prijzen inclusief € 1,- transactiekosten per entreebewijs. Verzendkosten: e-tickets gratis, per post € 3,50.

Cast & info

Regie: Benno Hoogveld
Overig: Marc veerkamp (tekst)
Website:
Website: