Introdans

Temperament, sensualiteit en levenslust in volledig Spaans programma

Zuidelijke sferen, Latijns temperament, sensualiteit en levenslust: dat zijn de ingrediënten van MÉDITERRANÉE. Een programma geheel bestaand uit creaties van Spaanse choreografen, variërend in leeftijd en ervaring en ieder met een eigen stijl, maar zeker óók zielsverwanten. Hun benadering van dans is aards, intuïtief en gevoelsmatig, veelal voortvloeiend uit de muziek die hen inspireert.

Drie premières van Cayentano Soto
De uit Barcelona afkomstige Cayetano Soto is internationaal een van de meest gevraagde dansmakers van dit moment. Hij staat bekend om zijn sterke, eigenzinnige concepten en de technische uitdagingen waar hij zijn dansers voor stelt, vooral in het complexe partnerwerk van zijn balletten. 
Sortijas, dat in dit programma zijn Nederlandse première beleeft, is een van de zeldzame zelfstandige duetten in het oeuvre van Soto. Hij maakte het in 2013 voor het New Yorkse Ballet Hispánico. De choreografie is geïnspireerd door de cirkelvormige band - 'sortijas' betekent 'ringen' - die generaties familieleden en vrienden met elkaar verbindt.
In de hiernavolgende wereldpremière - eveneens een duet - borduurt Soto min of meer voort op de thematiek en bewegingstaal in Sortijas. Om zich vervolgens in het veelgeprezen Conrazon, corazon van een heel andere kant te laten zien. De choreografie, in 2015 gecreëerd voor het Duitse Gauthier Dance, is een krachtig, uiterst fysiek ensemblewerk, geestig, uitbundig en snel, waarbij het dansplezier als het ware van het podium af spat.

Wereldpremiére Jorge Pérez Martínez
Jorge Pérez Martínez tekent voor het openingsballet, een wereldpremière waarin hij het complete Introdans-ensemble voorstelt. De jonge Spanjaard, geboren in de regio Castilla-La Mancha, staat nog aan het begin van zijn choreografische carrière. Hij danste van 2004-2016 bij Introdans, waar hij in 2009 ook zijn eerste ballet maakte, inmiddels gevolgd door drie andere creaties. Geïnspireerd door uiteenlopende muziekstijlen wil Pérez Martínez in zijn choreografieën vooral een gevoel of stemming verbeelden. Zijn werk is vloeiend en organisch, maar hij houdt ook van 'ongecoördineerde coördinatie', waardoor zijn werk vaak een verrassende 'twist' kent.

Rassemblement van Nacho Duato
De Valenciaanse choreograaf Nacho Duato weet als geen ander hoe je stemmingen moet oproepen en sferen moet schetsen. Na zijn danscarrière bij Nederlands Dans Theater groeide Duato uit tot het boegbeeld - en seksidool - van de hedendaagse dans in Spanje. Voor Rassemblement, oorspronkelijk gemaakt voor het Zweedse Cullberg Ballet, liet hij zich inspireren door de klaaglijke verzetsliederen van de Haïtiaanse Toto Bissainthe. In warmbruine, impressionistische beelden schildert Duato het Haïtiaanse slavenleven. De sensuele, overrompelende choreografie kenmerkt zich door de ritmisch kronkelende bewegingen, de armen en benen die alle kanten op zwiepen en de flitsende duetten.

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. De Salon wordt verzorgd door Truus Tullemans en Térèse Laurant. Zij vertellen over het maakproces van de choreografieën in de studio, geven achtergrondinformatie over de choreografen, inzicht in het leven van een danser en vertellen hoe het een en ander achter het voordoek gaat. Ook gaan ze in op vragen uit het publiek.

De Salon vindt plaats in de Bovenfoyer en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol. 

Bekijk hier alvast het programmaboekje van Méditerranée.

 

Bekijk ook eens

Cast & info

Website:

Recensies

  • Trouw * * * *

    'Introdans rekt de zomer met een balletprogramma rond Spaanse choreografen'

  • Volkskrant * * * *

    'De avond krijgt pas echt reliëf wanneer de onderhuidse opstand de kop opsteekt in de choreografieën van Cayetano Soto.'

  • Ugenda

    'Als je een balletvoorstelling wilt zien die je boeit van begin tot eind, die je aan het lachen maakt, die je laat verbazen en die nog dagen op je netvlies brandt, dan moet je Méditerranée... Lees verder