De Wereldverbeteraar (Thomas Bernhard)

Hartstochtelijke tirade vol zelfhaat tegen de mensheid, de kunst, Zwitserland en de liefde

Een verbeten filosoof krijgt eindelijk waardering voor zijn werk. Als hij een doctoraat mag ontvangen, wordt hij geconfronteerd zijn isolement en zijn haat voor de wereld, de mens en zichzelf.

In De Wereldverbeteraar zien we een filosoof die teruggetrokken leeft in zijn huis, samen met een vrouw. Ooit heeft hij een wetenschappelijk traktaat geschreven ter verbetering van de wereld en vandaag ontvangt hij daarvoor een eredoctoraat van zijn oude universiteit. De voorbereidingen voor de ceremonie worden getroffen.

Maar het gaat slecht met hem, hij is verbitterd. Jarenlang werd hij genegeerd en vergeten, maar nu is er dan eindelijk erkenning. Ook lichamelijk is hij zwaar in verval. De wereldverbeteraar bestaat alleen nog maar in zijn hoofd: daar in de diepte van zijn denken, in een donker ravijn, raast een stroom van woorden en gedachten. Een hartstochtelijke tirade tegen de gehele wereld, de mensheid, de kunst, Zwitserland, de liefde en uiteindelijk zichzelf.

De Wereldverbeteraar  is een herneming van een productie die Erik Whien in 2016 bij Toneelschuur Producties veel lof opleverde. Sanne den Hartogh (De Vloer Op, A'dam - E.V.A.) ontving voor zijn vertolking een nominatie voor de Louis D'Or. 
Bekijk hier het programmaboekje. 

Serie Op avontuur in de Kleine Zaal voor slechts € 10 euro per voorstelling
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de serie Op avontuur in de Kleine Zaal. In deze serie maakt u een keuze uit tien Kleine Zaal producties waarvan u er tenminste vier kiest. U betaalt dan slechts € 10 per voorstelling. Klik hier voor meer info over de serie of hier om direct van uw serievoordeel gebruik te maken. U kunt uitsluitend via deze speciale serie-bestelpagina gebruik maken van het serievoordeel.

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. De Salon wordt verzorgd door dramaturg Rob Klinkenberg. Hij geeft een inleiding op het werk en de betekenis van Thomas Bernhard in het algemeen en De Wereldverbeteraar in het bijzonder.
De Salon vindt plaats in de Bovenfoyer en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Bekijk ook eens

Cast & info

Regie: Erik Whien
Spel: Sanne den Hartogh
Overig: Thomas Bernhard (Tekst), Hans W. Bakx (vertaling)
Website:
Website:

Recensies

  • Theaterkrant * * * *

    'Maar het is vooral de tekstbehandeling van Den Hartogh - en daarmee natuurlijk de spelregie van Whien - die indruk maakt.'

  • NRC

    'Imposant en belangwekkend.'

  • De Groene Amsterdammer

    'Sanne den Hartogh laat u iets groots meemaken. Mis dit niet.'