DE VERLEIDERS: Stem Kwijt

Spetterende, gitzwarte komedie over (het falen van) democratie

De democratie werkt niet meer of, nog pijnlijker, heeft misschien nooit gewerkt. Het verzet tegen het internationale handelsverdrag TTIP, belastingtrucs, de volgende financiële crisis, de dreigende oorlog en het steeds grotere gevoel van onmacht bij de burgers, maakt dat democratie als staatsvorm een holle frase is geworden. Gekozen politici blijken de slippendragers van multinationals en banken, of zijn populistische slaven van hun electoraat en daardoor onmachtig in hun handelen. En dat terwijl wij staan voor grote ingewikkelde vraagstukken als migratie, het klimaatprobleem, de aanhoudende bankencrisis,de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk en oorlogsdreiging. De verkiezingen, die het feest van de democratie hadden moeten worden, werden ordinaire straatgevechten over non issues, opgestookt door de media. En tegelijkertijd hebben xenofobe partijen steeds meer terrein gewonnen, wat al heeft geleid tot een Brexit in de UK en een Trump in de VS…

En weer hebben we een regeerakkoord waar níemand voor gekozen heeft. Op de achtergrond heeft de businesslobby belastingverlaging voor aandeelhouders en grote bedrijven bedongen en wordt de belastingdruk weer verder verlegd naar de burgers via een BTW-verhoging op primaire levensbehoeften van 50%. De afschaffing van de dividendbelasting stond zelfs in geen enkel verkiezingsprogramma!

Ons vluchtelingenbeleid is weer verder versoberd. Het kapitaal en de multinationals hebben de democratie volledig in hun macht. Is de zegen van het neoliberalisme niet verworden tot een vloek? Waarom hebben burgers de onuitroeibare neiging tegen hun eigen belang te stemmen? Tijd voor een nieuw democratisch elan.

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. Deze inleiding zal worden verzorgd door acteur en tekstschrijver George van Houts. Tijdens deze inleiding zal hij ingegaan op bijvoorbeeld het thema van de voorstelling (democratie), de toneeltekst, de geschiedenis van het stuk of de werkwijze van de regisseur.

De Salon vindt plaats in de Bovenfoyer en is gratis toegankelijkals u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Bekijk ook eens

Cast & info

Regie: Aat Ceelen
Spel: Victor Löw, Leopold Witte, George van Houts, Tom de Ket en Marcel Hensema
Overig: George van Houts en Tom de Ket (tekst)
Website:

Recensies

 • Parool ***

  'Flitsende dialogen, elkaar interrumperend en vliegen afvangend, daarin is dit gezelschap op z'n best. Dat komt ook goed naar voren als het gaat over de oproep die De Verleiders in het AD deden om mee... Lees verder

 • Theaterkrant * * *

  'Elke acteur is perfect op zijn plaats.'

 • Scenes * * * *

  'Schaamteloos moralistisch, oprecht en mooi'

 • Volkskrant * * *

  'Deel vijf van de Verleiders bewijst dat formule niet is uitgewerkt'