De Vader

'Monumentale rol van Hans Croiset in De Vader' (Scènes * * * *)

Tachtig is hij nu. Een gepensioneerde fervente tapdanser die samen met zijn dochter Anne en haar man Antoine woont. Of was hij een bouwkundig ingenieur die onlangs met pensioen is gegaan en bezoek krijgt van diezelfde dochter en haar nieuwe vriend Pierre? Waarom heeft hij zijn pyjama nog aan? Is het al ochtend of moet het nog avond worden? En waar is zijn horloge? Begint hij gek te worden?

Langzaam glijdt André (Hans Croiset) weg in een mistige wolk waarin de wereld die hij eens zo goed kende, zich van hem vervreemdt. Herinneringen vergaan, vertrouwde gezichten vervagen. Krampachtig probeert hij grip op zijn leven te krijgen dat langzaam uiteen lijkt te vallen zonder dat hij begrijpt waarom. Dochter Anne (Johanna ter Steege) probeert haar vader te helpen. Maar hoe help je iemand die steeds meer wegraakt?

In De Vader zien we door de ogen van André de verwarring van iemand met Alzheimer. Zijn onrust en paniek raken niet alleen hem, maar ook zijn dochter. De Vader levert herkenbare situaties op die niet alleen schuren, maar tegelijkertijd ook buitengewoon komisch zijn. Het van oorsprong Franse stuk is onderscheiden met de prestigieuze Franse theaterprijs Molière en ontving wereldwijd lovende kritieken, zo ook in Nederland. 

Publieksfavoriet 2017
De Vader (Senf Theaterpartners i.s.m. Kik Productions) is met afstand één van de grote publieksfavorieten van het afgelopen theaterseizoen, zo blijkt uit een enquête gehouden door het Nederlands Theater Festival. 

Hans Croiset is genomineerd voor de Louis d'Or (prijs voor de meest
indrukwekkende mannelijke dragende rol)
Uit het juryrapport: 'Hans Croiset speelt als André een koningsrol in De Vader. Overtuigend en geloofwaardig. Croiset neemt je mee in de gekte en beroert. Hij verbeeldt, tot op de millimeter perfect geacteerd, het schrijnende niemandsland waarin iemand met Alzheimer samen met geliefden terechtkomt.'

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. Tijdens deze inleiding op de voorstelling maakt u nader kennis met bijvoorbeeld het thema van de voorstelling, de toneeltekst, de geschiedenis van het stuk of de werkwijze van de regisseur of choreograaf. De Salon vindt plaats in de bovenfoyer of het Theatercafé en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Cast & info

Regie: Gijs de Lange
Spel: Hans Croiset, Johanna ter Steege, Wim Bouwens, Rian Gerritsen, Christo van Klaveren en Emma Linssen
Overig: Florian Zeller (oorsprokelijk script)
Website:

Recensies

 • Volkskrant * * * *

  'Anderhalf uur lang geklúísterd aan geweldige Croiset. (...) Croiset is geweldig als mopperkont, de charmeur, de geestige, scherpzinnige, de verwarde, verdrietige, de alzheimerpatiënt.'

 • Het Parool * * * *

  'Kwetsbaar, ontwapenend, grof, ontgoocheld; Hans Croiset (81) levert een tour de force met zijn intense rol als dementerende vader. In deze tragikomische voorstelling worden het verdriet en... Lees verder

 • Scènes * * * *

  'Monumentale rol van Hans Croiset in De Vader.'

 • NRC * * * *

 • Leeuwarder Courant * * * * *