De Blackout van '77

'Eerbetoon aan zwarte Amerikaanse helden', Scènes ★★★★

In de nacht van de blackout in '77 zit New York zonder stroom. Terwijl plunderingen uitbreken, trekt de jonge zwarte schrijfster Amina zich terug in de stilte van het pikkedonker. Zonder blikken van anderen, zonder mening en maatschappij, zoekt ze grip op wie ze werkelijk is. Beetje bij beetje reconstrueert ze haar levensgeschiedenis, die zich afspeelt tegen de achtergrond van een gesegregeerd Amerika en de opkomst van de Civil Rights Movement. In een een muzikale trip door haar jeugd in het behouden Zuiden en haar young rebellious city life in Chicago en New York, poogt Amina de regie over haar steeds groteskere herinneringen in eigen hand te nemen.

Het jonge muziektheatercollectief Sir Duke bestaat uit regisseur Nita Kersten, schrijver Esther Duysker, acteur/rapper Gery Mendes en de actrices/zangeressen Dionne Verwey en Francesca Pichel. Het collectief belicht cultureel-diverse thema's op een verfrissende, steekhoudende en muzikale manier voor een breed publiek. De geschiedenis van de zwarte muziek, met name de blues en soul, is doorspekt met aansprekende en inspirerende verhalen. Verhalen waarin de familiegeschiedenis van de makers zelf schuilgaat.

'Op voorhand een van de hoogtepunten van het seizoen', aldus de Theaterkrant na de première op Oerol ★★★★. Lees hier de hele recensie. Ook maakte Opium tv een leuk item met Matthijs van Nieuwkerk van de voorstelling op Oerol: 'Ik heb geboft met deze voorstelling, het swingt de pan uit, waanzinnig goede muziek.'Bekijk het hele fragment hier

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. De Salon wordt verzorgd door regisseuse Nita Kersten. Zij zal vertellen over de thematiek van de voorstelling en over de werkwijze van Sir Duke als theatercollectief.

De Salon vindt plaats in het Theatercafé en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Bekijk ook eens

Cast & info

Regie: Nita Kersten
Spel: Dionne Verwey, Francesca Pichel, Gery Mendes en Vernon Chatlein
Overig: Esther Duysker (tekst), Alvin Lewis (muzikale begeleiding)
Website:

Recensies