Breaking the Silence

Via Berlin i.s.m. Berlage Saxophone Quartet

Muziektheater

Dramatisch liefdesverhaal op muziek van Sjostakovitsj en Ligeti

Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime. Haar man is verdwenen. Hij was een begenadigd en dwarse componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht die haar dwars door hun verleden voert. Heeft haar man haar verraden? Is hij slachtoffer van het systeem? Wat is er in de loop der jaren tussen hen veranderd? Via muziek van Sjostakovitsj en oude tape-opnamen probeert zij de gebeurtenissen te reconstrueren wat uiteindelijk haar leven ingrijpend zal veranderen.

De muziek van Sjostakovitsj en Ligeti wordt speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet. Peter Vigh schrijft nieuwe composities voor taperecorder waarin tekst en instrumentarium met elkaar verweven zijn.

Breaking the Silence ging in juni succesvol in première op Oerol. U ziet de foto's van dit buiten optreden hierboven van de fotografen Nichon Glerum (eerste en tweede) en Moon Saris (derde en vierde). De voorstelling vindt bij ons plaats in de Kleine Zaal. 

Over Via Berlin
Via Berlin is het muziektheatergezelschap van Dagmar Slagmolen en Rosa Arnold. Middels een unieke combinatie van nieuw geschreven tekst en klassieke muziek uit het wereldrepertoire, vertelt Via Berlin op volstrekt eigen wijze persoonlijke en herkenbare verhalen die symbool staan voor universele, maatschappelijke en actuele thema's.

Serie Op avontuur in de Kleine Zaal voor slechts € 10 euro per voorstelling
Deze voorstelling maakt onderdeel uit van de serie Op avontuur in de Kleine Zaal. In deze serie maakt u een keuze uit tien Kleine Zaal producties waarvan u er tenminste vier kiest. U betaalt dan slechts € 10 per voorstelling. Klik hier voor meer info over de serie of hier om direct van uw serievoordeel gebruik te maken. U kunt uitsluitend via deze speciale serie-bestelpagina gebruik maken van het serievoordeel.

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. Tijdens deze inleiding op de voorstelling maakt u nader kennis met bijvoorbeeld het thema van de voorstelling, de toneeltekst, de geschiedenis van het stuk of de werkwijze van de regisseur of choreograaf. De Salon vindt plaats in de bovenfoyer of het Theatercafé en is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling. U hoeft niet te reserveren maar kom op tijd want na aanvang verlenen wij geen toegang meer en vol=vol.

Bekijk ook eens

Prijzen

 • Volwassenen € 19,50
 • CJP € 17,50

Prijzen inclusief € 1,- transactiekosten per entreebewijs. Verzendkosten: e-tickets gratis, per post € 3,50.

Cast & info

Regie: Ria Marks
Spel: Dagmar Slagmolen en Porgy Franssen (stem)
Overig: Dagmar Slagmolen en Peter Vigh (concept), Lars Niederstrasser, Pete Vigh, David Cristóbal Litago, Eva van Grinsven / Juani Palop (Berlage Saxophone Quartet), Pim Veulings (choreografie), Dmitri Sjostakovitsj, György Ligeti en Peter Vigh (compositie), Sophie Kassies (tekst), Femke Diemer (geluid), Sjoerd Hoogendoorn (licht productie)
Website:

Recensies

Recensies

sluiten
 • Krachtige theatertaal

  Theaterkrant * * * *

  Krachtige theatertaal (...) Muzikale beeldende kunst (...) Schitterende Oerol locatie (...) Dit is een voorstelling die later dit seizoen door de theaters gaat reizen, en dat is terecht.

 • Vorm en inhoud vallen perfect samen in muzikaal liefdesverhaal

  Scenes * * * *

  Het mooiste strijkkwartet van Shostakovich, het achtste, is een van de vele prachtige muziekstukken die je hoort tijdens Breaking the Silence van Via Berlin en het Berlage Saxophone Quartett. De componist is  verdwenen en zijn vrouw vraagt zich radeloos af wat er is gebeurd.

   

 • Indrukwekkend muziektheater roept actuele vragen op

  CultuurPodium.nl

  Via Berlin kan het. Oude verhalen over componisten in een dictatuur bewerken tot een intrigerende en moderne muziektheatervoorstelling over actuele keuzes: Breaking the Silence. De bijbehorende klassieke muziek is van de Russische componisten Sjostakovitsj en Ligeti. De dreiging is van het regime, dat eist dat componisten muziek maken ter opwekking van het volk. De setting is een kantoor met bureaus in rijen.