Bas Haring

Een toegankelijk theatercollege van een volksfilosoof

Wees nieuwsgierig

een college over "vragenschap".


Veel mensen zij nieuwsgierig, en terecht, maar doen daar weinig mee. Dat is onterecht.

Bas Haring pleit in dit college voor het stellen van vragen en laat zien wat je allemaal kunt of moet doen om bevredigende antwoorden te vinden. Zonder de nodige verbazing blijven we geloven wat we geloofden - ook als het niet waar is. En zonder een beetje daadkracht gebeurt er helemaal niks; geen wetenschap, geen vooruitgang, en worden er ook minder boeken geschreven.


Dat laatste doet Bas graag en bijna altijd vanuit een vraag die hij zichzelf stelde. Zoals bij zijn een-na-laatste boek Plastic Panda's dat begint met de vraag of het erg is dat plant- en diersoorten uitsterven. In zijn laatste boek Waarom cola duurder is dan melk zoekt-ie het antwoord op een hele rits van vragen over het onderwerp economie, zoals: Wat is een markt en moet-ie vrij zijn? Zijn wij rijk dankzij de armoe van anderen? En moet groei?

Bast Haring houdt van metaforen, en van korte verhalen die je in een keer iets laten begrijpen. Hij bedenkt ze, schrijft ze op, en laat ze horen - ook in dit college. Opdat hij de wereld ietsje beter begrijpt. En hopelijk anderen ook kan helpen de wereld wat beter te begrijpen.

Bekijk ook eens

Cast & info

Overig: Harry Starren (moderator)
Website: