Don Giovanni (Mozart)

Nederlandse Reisopera - Concertante uitvoering

Opera/Operette

Alle vrouwen willen hem hebben en alle mannen willen hem zijn

Alle vrouwen willen hem hebben en alle mannen willen hem zijn. Mozarts opera over de nietsontziende vrouwenverslinder Don Giovanni heeft alles wat een opera moet hebben: spanning, humor, passie en drama en de schitterende muziek van Mozart!

Deze nieuwe productie heeft twee vrouwen aan het artistieke roer, die deze typisch 'mannelijke' opera vanuit een vrouwelijk perspectief vormgeven. Regisseur Jo Davies vraagt zich af hoe het kan dat vrouwen én mannen zich laten inpakken door deze Don Juan? Waarom vallen de vrouwen bij bosjes voor hem en ook mannen houden hem niet tegen. Hij komt zelfs weg met een moord…

Regisseur Jo Davies is heel duidelijk over haar aanpak:  'Mijn Don Giovanni is schuldig, maar hij is niet de enige. Iedereen in zijn omgeving is net zo schuldig, omdat ze hem heimelijk adoreren. Ze willen wraak en wensen hem dood om het beest in zichzelf te temmen. Er schuilt een Don Giovanni in ons allemaal. Hij kan dit alleen maar doen door de medeplichtigheid van de mensen in zijn omgeving. Iedereen heeft eigenlijk heimelijk bewondering voor hem.'

De schaamteloze rokkenjager ontsnapt uiteindelijk niet aan zijn ondergang. 'Zijn naasten willen  uiteindelijk wraak nemen en hem dood hebben. Ze denken dat daarmee het ongetemde beest in henzelf wordt vermoord. Want er schuilt een Don Giovanni in ieder van ons…"

Bekijk hier of hierboven een voorproefje van Don Giovanni.

Deze opera wordt concertant uitgevoerd en begint om 19.30 uur vanwege de lengte van de voorstelling.

Nicholas Mansfield, directeur van de Nederlandse Reisopera was te gast bij NPO Radio 1. Luister hier het gesprek.

Cast
Jo Davies' regie is net zo visueel en vitaal als Mozarts muziek is, in een bijna filmische stijl.  De muzikale leiding is in handen van dirigent Julia Jones. Don Giovanni  behoort, samen met Così fan tutte en Le nozze di Figaro, tot de 'grote Italiaanse drie' van componist Wolfgang Amadeus Mozart en librettist Lorenzo da Ponte. De rol van Don Giovanni wordt vertolkt door Aleš Jenis.

Salon - Een inleiding op de voorstelling
Een uur voor aanvang van de voorstelling organiseren wij een Salon. De Salon wordt verzorgd door Gerard Legeland, werkzaam als klassiek zanger en dirigent. Hij staat bekend om zijn heldere, muzikale uitleg met een vleugje humor. Tijdens de Salon krijgt u informatie over de componist, Mozart, zijn leven en zijn andere opera's. Natuurlijk is er veel aandacht voor Don Giovanni, de personages worden aan u voorgesteld en u krijgt een samenvatting van het verhaal, met muzikale illustraties. Zo kunt u nog meer genieten van de opera zelf.

De Salon is gratis toegankelijk als u een entreebewijs heeft voor de voorstelling.

Voor de Salon hoeft u niet te reserveren maar, wij raden u wel aan op tijd te komen. Voor de Salons geldt vol=vol en na aanvang van de Salon verlenen wij geen toegang meer.

Bekijk ook eens

Prijzen

 • 1e rang - Normaal € 45,00
 • 2e rang - Normaal € 44,00

Prijzen exclusief transactiekosten van € 1,- per entreebewijs, zowel online als aan de kassa.

Cast & info

Regie: Johanne Davis
Spel: Aleš Jenis (Don Giovanni), Leporello (Georg Humphreys), Donna Anna (Anita Watson), Donna Elvira (Anna Grevelius), Don Ottavio (Nico Darmanin), Zerlina (Silvia Moi), Masetto (Matthias Hoffmann), Il commendatore (Lukas Jakobski), Consensus Vocalis (koor), Het Orkest van het Oosten (begeleiding), Kinderen van Theatergroep Barst (figuratie),
Overig: Julia Jones (muzikale leiding), Francis O'Connor (decorontwerp), Mark Doubleday (lichtontwerp) en Gabrielle Dalton (kostuumontwerp)
Website:

Recensies

Recensies

sluiten
 • De Volkskrant * * * *

  'Humoristische Don Giovanni met uitmuntend acteerwerk.'

 • NRC * * * *

  'De nieuwe productie van Mozarts 'Don Giovanni' is een intelligente, scherpe voorstelling.'

 • Theaterkrant * * * *

  'Deze voorstelling gaat verder dan het slotakkoord.'