Peter Vermeulen NVA

Autisme en geluk: mission (im)possible?

Peter Vermeulen

Met andere ogen kijken naar autisme

Grote Zaal
Te gast
Bestel
Meer info

Peter Vermeulen (1962) is een Vlaams pedagoog en een autoriteit op het gebied van autisme. Hij is al jaren werkzaam als autismedeskundige en publiceert al ruim 20 jaar uitvoerig over autisme.

Voor mensen met autisme kan het leven bij momenten bijzonder lastig zijn. Al die prikkels, onzekerheden, onvoorspelbaarheid, onduidelijk communicatie en verwarrende sociale situaties. Het is dan ook niet verrassend dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat veel mensen met autisme te kampen hebben met mentale gezondheidsproblemen, zoals depressie of angst. Kunnen mensen met autisme dan wel gelukkig worden?

Dat kan, maar dan zullen we in onze kijk naar autisme de kijker 180 graden moeten draaien en een meer positieve insteek nemen, waarbij de nadruk niet zozeer ligt op preventie en aanpak van negatieve gevoelens maar op het bevorderen van positieve gevoelens. Met andere woorden: wat zou het betekenen als we, geheel in de stijl van de positieve psychologie, in kaart zouden brengen wat mensen met autisme gelukkig maakt? En dat we werk maken van strategieën die hun nut bewezen hebben voor het vergroten van het welzijn en de levenstevredenheid van mensen.

Tijdens de lezing beschrijven we een aantal strategieën die gericht zijn op het bevorderen van geluk en emotioneel welzijn bij mensen met een autismespectrumstoornis. We stellen kort ook de H.A.P.P.Y.-methode voor, een aan autisme aangepaste methode met 10 evidence based strategieën die het welzijn bevorderen. En we houden een pleidooi om te evolueren van neurodiversiteit naar neuroharmonie. Neurodiversiteit (ofwel mensen met een brein dat anders werkt) accepteren, dat is fijn, maar we kunnen met zijn allen nog een stap verder gaan. Hoe verschillend onze breinen ook werken, we verlangen allemaal hetzelfde, met name een gelukkig en zinvol leven. Die verbondenheid kan ons een stap verder brengen, naar neuroharmonie. Neuroharmonie is een wereld waarin elk brein, hoe anders het ook werkt dan een doorsnee brein, zijn plekje vindt.

Deze avond is mogelijk gemaakt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme, regio Noord-Holland en ICL Europe Cooperatief U.A.

Deze voorstelling is bij ons te gast.

Grote Zaal
Te gast
Bestel

Prijzen

Normaal
€ 14,75
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Gezelschap url Autisme

Deel deze voorstelling