Mrt06 KZ Saman Amini Integratieplan F Bas De Brouwer SF) (2)
Mrt06 KZ Saman Amini Integratieplan F Bas De Brouwer SF) (4)
Mrt06 KZ Saman Amini Integratieplan F Bas De Brouwer SF) (8)
Mrt06 KZ Saman Amini Integratieplan F Bas De Brouwer SF) (6)
Mrt06 KZ Saman Amini Campagnebeeld F Bas De Brouwer PF (1)

Saman Amini

Saman Amini’s integratieplan

‘Prachtig schurend cabaret van rasperformer’

Kleine Zaal Bestel
Meer info

Na een aantal de hemel in geprezen voorstellingen komt theatermaker, performer en muzikant Saman Amini met zijn eerste cabaretsolo. Hierin zet hij op even hilarische, intieme als pijnlijke wijze uiteen hoe we in onze multiculturele samenleving met elkaar omgaan en vraagt hij zich af waar zijn thuis is.

Gewapend met persoonlijke verhalen en een koffer vol sketches en songs neemt Amini je mee op zijn reis naar het ‘Nederlanderschap’. Van zijn kinderjaren in Teheran, via zijn tijd in het AZC in Brabant tot zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht. Zoekend naar een antwoord op de vraag: waar is thuis en wanneer ben ik eindelijk volledig geïntegreerd?

Over Saman Amini
Saman Amini produceert met zijn eigen stichting BLACK SHEEP CAN FLY menselijke en maatschappelijk urgente verhalen die onderbelicht zijn in het theater, maar wel degelijk onderdeel uitmaken van onze samenleving. In september nam Saman Amini de Charlotte Köhler Prijs 2023 voor theater in ontvangst. De jury prijst de manier waarop Amini met relativering en humor pijnlijke onderwerpen rond vooroordelen en racisme bespreekbaar maakt.

De pers over Saman Amini’s integratieplan

  • ‘Beste cabaretvoorstelling van 2022. (…) Amini bereikt op zijn eigen wijze een perfecte symbiose tussen cabaret en theater, tussen licht en donker, tussen trauma en relativering.’ - NRC ★★★★★
  • ‘Saman Amini neemt de Nederlander én zichzelf op de hak in zijn hilarische show.’ - De Volkskrant ★★★★
  • ‘Prachtig schurend cabaret van rasperformer.’ - Scènes ★★★★

Genomineerd voor Neerlands Hoop 2023
Uit het juryrapport: Hoe treffend is het dat toneelspeler en theatermaker Saman Amini juist het oer-Hollandse cabaretgenre aangrijpt als ultiem integratieplan. De ijzersterke performer neemt in zijn voorstelling zijn lot en leven als nieuwkomer in Nederland vlijmscherp onder de loep.

Geestig en charmant, maar ook uitdagend, boos en een tikkeltje gevaarlijk bespeelt en bevraagt Amini zijn publiek. Hij put daarbij uit een mix van emoties: frustratie, hoop, troost, en diepe teleurstelling over de Nederlandse samenleving.

De jury hoopt dat dit uitstapje naar de cabaretwereld niet zijn enige blijft en moedigt hem aan om humor te blijven gebruiken voor het vertellen van zijn verhalen.

Keuze van de Cabaret Selectie 2023
Saman Amini’s integratieplan is door de jury van de Cabaret Collectie (Nederlands Theater Festival) geselecteerd als een van de meest spraakmakende cabaretvoorstellingen van het afgelopen seizoen.

Uit het juryrapport: Amini is een rasartiest: hij kan spelen, zingen, improviseren, hij verknoopt het persoonlijke met het geëngageerde en de lach met de pijn. Hij kan publiek verleiden en bedonderen, en hij wordt kwetsbaar maar vraagt die kwetsbaarheid ook terug van zijn toeschouwer. Wie zich daarvoor openstelt is getuige, ja, zelfs medeplichtig, aan een overdonderende voorstelling.

Kleine Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 23,50
1e rang - CJP
€ 21,50
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Geert Lageveen
Overige Martin Verheesen (muziek en arrangementen)
Website blacksheepcanfly.nl
Ik wil Iets nieuws ontdekken