Nederlands Dans Theater 2

Illuminate

Drie jonge choreografen in de schijnwerpers

lluminate richt de schijnwerpers op drie jonge, talentvolle choreografen. Micaela Taylor creëerde Lights, Camera, Dismantled en Jermaine Spivey maakt een uitgebreidere versie van zijn Code of Conduct (2022). Tot slot danst NDT 2 Bedtime story (2021) van Nadav Zelner. 

Bekijk hier alvast het programmaboekje.

Programma van 30 november - met 2 pauzes:
Micaela Taylor - Lights, Camera, Dismantled
pauze 
Jermaine Spivey - Code of Conduct 
pauze 
Nadav Zelner - Bedtime story 

 

Micaela Taylor - Lights, Camera, Dismantled
Micaela Taylor is danser, choreograaf en artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze Expand Practice noemt. Hierin staat emotie centraal, en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors bewegingstaal is door de Los Angeles Times omschreven als ‘atletisch en sierlijk, precies en vloeiend’, en een die ‘zich nestelt in tweedelingen’. Deze première is Taylors eerste creatie voor het gezelschap.

Jermaine Spivey - Code of Conduct 
Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van 'vooruitgang' collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct (2022) te creëren voor het Amare-toneel, dat hij oorspronkelijk maakte voor Up & Coming Choreographers 2022.

‘Met Code of Conduct was ik geïnteresseerd in het definiëren van lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers plaatsen in verschillende staten van zijn, niets, iets’, zegt Spivey. ‘De structuren vragen om nauwkeurigheid, gevoeligheid en reactievermogen. Op deze manier kan het werk gezien worden als een uitwerking van dit gemeenschappelijke proces.’

Nadav Zelner - Bedtime story 
Bedtime story (2021), dat Nadav Zelner te midden van de COVID-19 pandemie maakte, komt terug naar het NDT-toneel. ‘In dit werk was het belangrijk voor mij om mijn dromen een podium te geven, en de dromen die ik had als kind in iets tastbaars uit te drukken. Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons,’ zegt Zelner. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: ‘Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe’, schreef NRC.

Nederlands Dans Theater 2 is ook te zien op woensdag 27 maart

Cast & Info

Overige Micaela Taylor, Jermaine Spivey en Nadav Zelner (choreografieën)
Website NDT.nl
Ik wil Language no problem, Grote namen

Recensies

Het stralende hoogtepunt van een avant-gardistische premièreavond.

Bachtrack over Bedtime story

Illuminate, het nieuwe programma van de jongerengroep NDT 2, is een mooi voorbeeld van het streven nieuwe dansmakers in de schijnwerpers te plaatsen

NRC

Zelner weet de tribale sfeer met donkere ondertoon uiteenlopende kanten op te sturen, alsof hij met een onzichtbare magneet stiekem aan de touwtjes trekt.

Volkskrant

Onder de jonge dansers van NDT 2 springen talenten als Omani Ormskirk, Viola Busi, Demi Bawon en Nicky Daniels met hun expressieve mimiek er deze avond opvallend uit.

Volkskrant

Alles bruist aan dit stuk, dat qua stijl doet denken aan de Gaga-taal van Ohad Naharin, maar toch volledig eigen is. De dansers bewegen snel en scherp, maar ook vrij en energiek. (...) Beweging en mimiek vallen naadloos samen. Het dansplezier spat ervan af. Dit is NDT 2 op zijn best.

Theaterkrant over Bedtime story