Nov02 KZ Repetitiefoto Deplantagevanonzevoorouders (4)

repetitiefoto

Nov02 KZ Repetitiefoto Deplantagevanonzevoorouders (2)
Nov02 KZ Repetitiefoto Deplantagevanonzevoorouders (1)
Nov02 KZ Repetitiefoto Deplantagevanonzevoorouders (3)

De plantage van onze voorouders

Orkater

Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva

Kleine Zaal Bestel
Meer info

Peggy zoekt ze al heel lang; de namen en verhalen van haar voorouders. Door eeuwen van kolonialisme en slavernij zijn ze uitgewist. Of ze de namen ooit zal vinden is ongewis. Maartje bezit een uitgebreide stamboom met naam, toenaam en portretten. Haar voorouders hadden een aandeel in een plantage, maar tot nu toe was dit in haar familie geen onderwerp van gesprek.

In het herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na ‘beëindiging’ van de slavernij, kruipen Manoushka Zeegelaar Breeveld en Malou Gorter in de huid van Maartje Duin en Peggy Bouva - en hun familieleden - om grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid. 

Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien
Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De actrices, Manoushka en Malou vertolken alle personages en perspectieven, maar ook zij kunnen uiteindelijk niet anders dan zichzelf blootgeven en zich uitspreken naar elkaar.

De live muziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.

Manoushka Zeegelaar Breeveld
‘Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen.’

Keti Koti Tafel (voorafgaand aan de voorstelling)
In Schouwburg Amstelveen bieden Orkater en Stichting Keti Koti Tafel 50 mensen de kans om deel te nemen aan een theaterversie van de Keti Koti Tafel, voorafgaand aan deze voorstelling. Ervaar zelf hoe een persoonlijke uitwisseling tussen witte mensen en mensen van kleur, je tot betekenisvolle inzichten laat komen over de sporen van het slavernijverleden en hoe dit in het heden nog wordt gevoeld. Een gesprek met kleine hapjes en eeuwenoude liederen en rituelen, die ook in de voorstelling een belangrijke rol spelen.

De Keti Koti Tafel is een traditie, die sinds 2012 meer dan 35.000 Nederlanders (50% wit, 50% zwart/van kleur) met elkaar in gesprek heeft gebracht. Aan een Keti Koti Tafel nemen een gelijk aantal witte en zwarte deelnemers deel, die op basis van een gestructureerde dialoog reflecteren over de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden en de omgang hiermee. Tijdens de tafel zijn er rituelen, klinken er treur- en bevrijdingsliederen en voeren deelnemers één-op-één gesprekken, aan de hand van een speciaal ontwikkelde dialoogmethode. 

Deelnemen aan de Keti Koti Tafel - 19.30 uur
De Keti Koti Tafel begint om 19.30 uur en duurt circa 40 minuten. We hebben 50 tickets beschikbaar voor de combinatie voorstelling inclusief deelname aan de Keti Koti Tafel. Voor de Keti Koti Tafel is een evenredige verdeling van witte mensen en zwarte mensen/mensen van kleur een voorwaarde. Bij het reserveren kies je voor de optie waarmee je het meest identificeert. 

 

Kleine Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 22,00
1e rang - CJP
€ 20,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Geert Lageveen
Spel Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld
Overige Shauntell Baumgard en Yariv Vroom (muziek), Bodil de la Parra (tekst), Manoushka Zeegelaar Breeveld (concept)
Ik wil Scholieren, Tips van de programmeur