Baba

Willem Voogd - een onwaarschijnlijke reis door Europa

Voogd vertelt het romantische verhaal van zijn oma (★★★★ de Volkskrant)

Kleine Zaal Bestel
Meer info

Het is 1944 als de Russische oma (Baba in het Russisch) van acteur Willem Voogd vanuit Odessa in de voormalige Sovjet-Unie op een Duitse trein stapt naar het Westen; de liefde achterna.

Wat volgt is een reis van zes maanden, dwars door Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via gebombardeerde spoorlijnen, werkkampen en illegale grensovergangen komt ze uiteindelijk aan bij haar liefde in Nederland.

In 2021, bijna tachtig jaar later, legt haar kleinzoon in haar voetsporen dezelfde reis af, van Odessa, tegenwoordig in Oekraïne, naar Velsen, en gaat op ontdekkingstocht naar de vrouw achter Baba.

Niet lang daarna valt Poetin Oekraïne binnen en wordt voor de tweede keer de wereld waar Baba vandaan komt bruut veranderd.

Succesvolle podcast
De reis van Willem resulteerde eerder in de succesvolle podcast Baba en wordt nu naar het toneel gebracht. Samen met actrice Evgenia Brendes duikt Willem de geschiedenis van zijn oma in en komt achter een heel andere kant van Baba dan hij aanvankelijk dacht.

Willem Voogd in Het Parool
Onlangs verscheen een mooi interview van acteur Willem Voogd in Het Parool, waarin hij vertelt over zijn persoonlijke zoektocht naar Baba en zijn Russische en Oekraïense familie. “Ik was nieuwsgierig naar hoe zij in godsnaam die levensgevaarlijke reis heeft kunnen maken, midden in de Tweede Wereldoorlog. Waar kwamen haar moed en naïviteit vandaan? En zitten die eigenschappen ook in mij?'' Bekijk hier het interview.

In de pers
Ook zijn Willem en Evgenia samen verschenen bij Tijd voor Max. Om het gesprek terug te kijken klik hier (vanaf minuut 12.20).

Kleine Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 21,50
1e rang - CJP
€ 19,50
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Frank Siera
Spel Willem Voogd en Evgenia Brendes
Overige Dorien van Gent (tekst), Darius Timmer en Jelle Visser (muziek), Akkers en Velden i.s.m. Kobra Theaterproducties (producent)
Duur Circa 100 minuten geen pauze
Ik wil Scholieren

Recensies

Voogd en Brendes, beiden charmant en met een onmiskenbare onderlinge chemie, twisten komisch om de regie over het verhaal.

de Volkskrant

Voogd draagt het verhaal van zijn oma met een aanstekelijke liefde, wat Baba een warme en sympathieke voorstelling maakt

Theaterkrant

Voogd vertelt met een natuurlijke bevlogenheid, Brendes daagt hem uit en Visser mengt zich precies op de juiste momenten subtiel in het spel

Theaterkrant