Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.

Over de onderbelichte kant van Nederlands koloniale bezetting van Indonesië

Grote Zaal
Matinee
Bestel
Meer info

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik opnieuw een voorstelling die de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië toont. Geïnspireerd op de in die tijd scandaleuze romans van Madelon Székely-Lulofs, duikt Gelukzoekers op Sumatra in een vaak geromantiseerd verleden. Een geschiedenis vol ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom, die vandaag de dag zijn sporen nog altijd nalaat.

Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar haar geluk beproeven op de plantage in Sumatra. Tegelijkertijd komen Roeki en Karminah hier werken, gelokt door valse beloftes. Al snel blijken zij als contractarbeiders vast te zitten in een systeem van uitbuiting en onderdrukking.
Aanvankelijk gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de prijzen instorten. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd – het begin van de  grootschalige ontbossing die nog altijd gaande is – volgt onherroepelijk het verval op de plantage. Uiteindelijk blijkt iedereen bedrogen uit te komen.

De pers over De tolk van Java
‘Uitstekende toneelbewerking met gouden greep’, Trouw ****
‘Intelligent en gedurfd theater. De voorstelling gaat op integere wijze de confrontatie met het verleden aan en laat zien hoe die onontkoombaar doorwerkt op het heden’, NRC ****

Grote Zaal
Matinee
Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 32,00
1e rang - CJP
€ 30,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Olivier Diepenhorst (tekst en regie)
Spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink, Joenoes Polnaija en Rick van Werd
Overige Janine Brogt (tekst dramaturgie) | Vrij naar de romans van Madelon Székely-Lulofs
Ik wil Matinee

Deel deze voorstelling