Gelukzoekers op Sumatra

Stefan Rokebrand, Tara Hetharia e.a.

Over de onderbelichte kant van onze koloniale bezetting van Indonesië

Grote Zaal
Matinee
Bestel
Meer info

Na het succes van De Tolk van Java en Lichter dan ik buigen de makers zich opnieuw over de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale bezetting van Indonesië. Met als basis de scandaleuze romans van Madelon Székely-Lulofs duikt Gelukzoekers op Sumatra in ons vaak te geromantiseerde verleden.

In werkelijkheid laat deze tijd van ongelijkheid, repressie en verstikkende beloftes van rijkdom tot op de dag van vandaag een besmeurd spoor na. Terwijl in Europa de roaring twenties hoogtij vieren, komt een jong echtpaar zijn geluk beproeven op een plantage in Sumatra. Ook Roeki en Karminah komen er werken, gelokt door mooie beloftes, die al snel een systeem van contractarbeid, uitbuiting en onderdrukking blijken te zijn. Terwijl het oerwoud wordt vernietigd gaan de rubberprijzen skyhigh en feesten de bewoners erop los. Totdat de markt instort, het verval van de plantage onherroepelijk volgt en iedereen bedrogen uitkomt.

De pers over De tolk van Java

‘Uitstekende toneelbewerking met gouden greep’, Trouw ****

‘Intelligent en gedurfd theater. De voorstelling gaat op integere wijze de confrontatie met het verleden aan en laat zien hoe die onontkoombaar doorwerkt op het heden’, NRC ****

Grote Zaal
Matinee
Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 32,00
1e rang - CJP
€ 30,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Olivier Diepenhorst
Spel Stefan Rokebrand, Tara Hetharia, Willem Voogd, Yara Alink en Armand Rosbak
Ik wil Matinee

Deel deze voorstelling