De jaren

Het Nationale Theater

Bejubeld meesterwerk van Annie Ernaux

Kleine Zaal Wachtlijst
Meer info

De nieuwste voorstelling van regisseur Eline Arbo, naar de Europese bestseller van Annie Ernaux, met een all-female topcast bestaande uit Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez.  

Het leven van één vrouw
In De jaren vertellen vijf actrices samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. Ze groeit op tussen het puin van de Tweede Wereldoorlog, ontworstelt zich aan haar middenstandsmilieu en wordt schrijfster met een scherp politiek en sociaal bewustzijn. Aan de hand van foto’s, songs en nieuwsberichten vertelt ze over emancipatie, vrouw-zijn, seksualiteit, klassenverschillen en individuele kansen.

In losse scènes worden muzikale, vrolijke en melancholische herinneringen opgeroepen. Door één leven te volgen, zien we de wereld veranderen. De hyperpersoonlijke geschiedenis van een Franse vrouw wordt zo een universele biografie van het naoorlogse West-Europa. Na het veelgeprezen Weg met Eddy Bellegueule en Yerma maakt regisseur Eline Arbo opnieuw een zeer persoonlijke én politieke voorstelling. 

‘Alle beelden zullen verdwijnen. De dood wist alles in één seconde uit en dus moeten we iets redden van de tijd waar we nooit meer zullen zijn.’ 

Nobelprijs literatuur
De Franse schrijfster Annie Ernaux heeft de Nobelprijs voor de Literatuur 2022 gewonnen. De schrijfster publiceerde, naast haar meesterwerk De jaren, meer dan dertig boeken en toneelstukken.  

Theaterkrant over De jaren
'Eline Arbo toont zich andermaal de beste ensembleregisseur van Nederland, en haar De jaren is een van de beste voorstellingen van het jaar', schreef Theaterkrant die de voorstelling tot keuze van de criticus bestempelde. Je leest de recensie hier.

Interview de Volskrant
Lees hier het interview in de Volkskrant over De jaren met regisseur Eline Arbo en actrice Hannah Hoekstra.

Beluister de podcast 
In de podcastserie Ik een beetje meer dan jij onderzoekt programmamaker Laura van Zuijlen hoe je woorden geeft aan sociale ongelijkheid. De eerste aflevering op Spotify focust op hoe schrijver Annie Ernaux schrijft over klassenongelijkheid in De jaren

Kleine Zaal Wachtlijst

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 22,00
1e rang - CJP
€ 20,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Eline Arbo
Spel Hannah Hoekstra, Nettie Blanken, Tamar van den Dop, Mariana Aparicio en June Yanez
Overige Eline Arbo (tekstbewerking), Annie Ernaux (tekst) en Rokus Hofstede (vertaling)
Duur Circa 135 minuten geen pauze

Recensies

Dankzij het fantastische spel en de muzikale performances vliegen de uren – en tegelijk de jaren – voorbij.

de Volkskrant

Als je in de cadans van de voorstelling raakt, is het makkelijk je te laten meeslepen door de verstrijkende jaren.

NRC

'Gewone vrouw’ Annie Ernaux vormt broodnodige aanvulling op mannelijke theatercanon

Trouw

Deel deze voorstelling