Feb18 GZ Opera2day
Feb18 GZ Opera2day Portretten Cast Met Tekst 2

Florian Sievers

als Jan van Leyden

Feb18 GZ Opera2day Portretten Cast Met Tekst

Cecilia Amancay Pastawski

als Dieuwer Brouwersdochter

Feb18 GZ Opera2day Portretten Cast Met Tekst 3

Mattijs van der Woerd

als Bernhard Rothman

Feb18 GZ Opera2day Portretten Cast Met Tekst 8

Wolf Matthias Friedrich

als Bernhard Knipperdollinck

J.S. Bach - De Apocalyps: 'de opera die Bach nooit schreef'

OPERA2DAY & De Nederlandse Bachvereniging

Grote Zaal Bestel
Meer info

‘Deze combinatie van historiserende en innovatieve operapraktijk kan niet luid genoeg worden toegejuicht’, schreef de Volkskrant over Vivaldi - Dangerous Liaisons. Deze ‘nieuwe barokopera’ van OPERA2DAY en de Nederlandse Bachvereniging toerde in 2019 langs uitverkochte zalen en werd enthousiast ontvangen. Nu, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de Bachvereniging, krijgt dit succes een opvolger in J.S. Bach – de Apocalyps: ‘De opera die Bach nooit schreef’. Het had weinig gescheeld of Bach was ook een operacomponist geworden. Dit inspireerde tot een voorstelling waarin de muziek van Bach dramatisch te horen (en te zien!) zal zijn als zelden tevoren.

Het verhaal
De universele en tijdloze muziek van Bach, die zo meesterlijk alle aspecten van de menselijke emoties bestrijkt, vraagt om een al even dynamisch libretto. Het verhaal werd gevonden in de onthutsende gebeurtenissen in de 16e eeuw, een grillig tijdsgewricht vol natuurrampen, geweld en maatschappelijke onvrede. De welbespraakte Jan van Leyden, acteur, cafébaas en kleermaker, bood een hele gemeenschap uitzicht op verlossing uit die ellende. Hij wist zeker dat het einde der tijden nabij was en overtuigde zijn volgelingen ervan dat zij bij het Laatste Oordeel tot de uitverkorenen zouden behoren. Aanvankelijk enthousiasme sloeg echter om. Zijn opvattingen werden steeds radicaler, vijanden werden verdreven of vermoord, polygamie werd ingevoerd en zijn eigen volgers kwijnden weg in hongersnood. De heilstaat werd een tirannie en kwam uiteindelijk ten val.

Het verhaal van de opera vormt een opvallend accurate spiegel voor het eindtijd denken in onze eigen tijd. Van links tot rechts en in religieuze kringen wordt immers gevreesd dat de wereld zoals we die kennen ten onder zal gaan. J.S. Bach – De Apocalyps toont, in het compacte laboratorium van een historische gebeurtenis, hoe de wens om ‘het goede’ te bewerkstelligen altijd weer leidt tot dezelfde mechanismen van polarisatie en radicalisering. Het beoogde goede wordt zelfs het kwade.

De makers van deze nieuwe opera
Het dramatische en muzikale scenario van J.S. Bach – De Apocalyps werd ontwikkeld door Serge van Veggel, artistiek leider van OPERA2DAY en regisseur van de voorstelling. De vooraanstaande Duitse librettist Thomas Höft schreef het libretto. Componist Panos Iliopoulos, zowel schepper van een eigentijds oeuvre als clavecinist en barokspecialist, maakt de opera - waarin de muziek van Bach de hoofdrol heeft - tot een doorgecomponeerd totaal. De muzikale leiding is in handen van Hernán Schvartzman, muzikaal leider van OPERA2DAY.

Grote Zaal Bestel

Prijzen

1e rang - Normaal
€ 37,50
1e rang - CJP
€ 35,50
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Regie Serge van Veggel
Spel Florian Sievers (als Jan van Leyden), Cecilia Amancay Pastawski (als Dieuwer Brouwersdochter), Mattijs van der Woerd (als Bernhard Rothman), Sytse Buwalda (als Bisschop Franz von Waldeck en Jan Matthijsz), Viola Blache (als Marijtje Ijsbrandsdochter en Elisabeth Wandscherer), Wiebe-Pier Cnosen (als Claes Janssen en priester), Wolf Matthias Friedrich (als Bernhard Knipperdollinck), Kaspar Kröner (Als Henrick Hendricksz en Jacob Dusentschuer)
Overige Serge van Veggel (concept en scenario), Johann Sebastian Bach, Panos Iliopoulos (muziek), Thomas Höft (libretto) en Hernán Schvartzman (muzikale leiding), De Nederlandse Bachvereniging (koor en orkest)
Ik wil Scholieren

Goed om te weten
We doen er alles aan om je bezoek prettig en veilig te laten verlopen en volgen hierin de richtlijnen van de overheid en het RIVM. Zolang de richtlijnen het voorschrijven, vragen we je bij binnenkomst om een coronatoegangsbewijs en een geldig identiteitsbewijs. Lees hier meer over je bezoek.

Deel deze voorstelling