The Prom

Workshop Theatertechniek

Workshop Theatertechniek

Theatertechniek wordt veelal gezien als een beroep voor mannen. Schouwburg Amstelveen denkt daar anders over. Daarom organiseerden we op Internationale Vrouwendag een workshop theatertechniek en scenografie, waar iedereen welkom was.

In een paar uur maakten we samen een korte scène zonder acteurs. Licht, geluid en props speelden de hoofdrol. Het eindresultaat lag aan de keuzes die je maakt in de workshop, en was niet te voorspellen.

De deelnemers werden begeleid door onze huistechnici die de Kleine Zaal van de schouwburg door en door kennen. Zij hielpen met het maken van keuzes; welke lamp zorgt er voor welke sfeer, hoe maak je een lichtplan? Hoe versterk je een stem? Hoe zacht kan een geluid zijn en toch nog hoorbaar in het theater? Wat ervaren we als goed en slecht geluid? Waar moet je op letten? Wat is het verschil tussen rook en haze?

Na een korte break ging de scène in première. Vervolgens bespraken we kort na wat de ervaringen waren, wat opviel, wat deelnemers meenemen of een volgende keer anders zouden doen. 

Dit was een workshop waarin we het experiment aangingen. Voorkennis was niet vereist, het was echt een eerste kennismaking.