Jun21 GZ RRA Stoelen Bovenaf

Repeat, Represent, Assist

Opening Up Schouwburg Amstelveen

1.Horizontal
Jun21 GZ Beeldmateriaal
Jun21 GZ RRA Muur
Horizontal

Repeat, Represent, Assist

Opening Up Schouwburg Amstelveen

Op woensdag 21 juni konden bezoekers onze schouwburg ervaren met een andere, frisse blik tijdens de speciale performance Repeat, Represent, Assist. In dit stuk benaderde het jonge kunstenaarsduo Mariel Williams en Andoni Zamora Chacartegui het gebouw en hoe dit doorgaans wordt gebruikt vanuit een ander perspectief en ze namen je mee in hun beleving van de ruimte.  

Als schouwburg zijn wij avond na avond, seizoen na seizoen, met veel plezier ‘het huis’ van talloze producties. Terwijl op het podium theater, dans, musical, film en muziek elkaar afwisselen, werkt achter de schermen een vaste organisatie om dit mogelijk te maken. De organisatie bestaat uit verschillende afdelingen: horeca, techniek, financiën, marketing, kassa, zakelijke verhuur & evenementen, cinema en programmering. Elk team is een belangrijk en onmisbaar puzzelstukje.

Jubileum
In 2025 bestaat Schouwburg Amstelveen 50 jaar, een mooi moment om terug te blikken, maar ook hét moment om vooruit te kijken. In de nabije toekomst krijgt het theater een grondige facelift. Na de verbouwing willen wij nog meer een huis zijn voor jonge, getalenteerde makers en investeren in hun ontwikkeling. Bij die keuze hoort ook onze rol als matchmaker in het bereiken van een diverser publiek, zowel in leeftijd als in achtergrond, voor deze producties. Hoogste tijd dus om te onderzoeken waar we staan en hoe we kunnen ontwikkelen. Maar hoe doen we dat?

Een serieuze blik op onze werkelijkheid
Vanaf maart 2023 was het jonge kunstenaarsduo Mariel Williams en Andoni Zamora Chacartegui werkzaam als Artists in Residence in Schouwburg Amstelveen. Vanuit hun achtergrond in architectuur en performance onderzochten zij het gebouw en hoe dit gebruikt wordt door publiek en werknemers. Een theater wordt vaak gebruikt in strak afgebakende onderdelen: een publiek toegankelijk deel, backstage, de kantoren en de zaal waar publiek en performers samen komen. Dé ruimte voor fictie.

Mariel en Andoni onderzochten hoe je die ruimtes anders kunt ervaren. Hoe kan je dat strenge onderscheid van de architectuur openbreken? Wie is er onderdeel van het publiek? Waar begint de performance? Welke toekomstdromen leven er? Hun onderzoek eindigde met een voor publiek toegankelijke performance op 21 juni. Het mooie eindresultaat was geen strak afgebakende show, maar een onderzoekend kunstwerk waar je als bezoeker onderdeel van werd.