No One Told Me Stills 2 750X422 Url Hero Lg

No One Told Me met Panelgesprek

Woensdag 8 maart was het Internationale Vrouwendag. Een dag die door een grote verscheidenheid aan vrouwengroepen en vrouwenorganisaties wordt gevierd met als doel aandacht vragen voor verschillende (vrouwen)thema's.

Cinema Amstelveen vertoonde dit jaar speciaal voor Internationale Vrouwendag No One Told Me, een observerende documentaire uit de VS over hoe het leven eruit ziet als je net moeder geworden bent. Met aansluitend een panelgesprek over wat er verandert in het leven van een nieuwe moeder, haar behoeften en de maatschappelijke en sociale implicaties. 

Over No One Told Me
In No One Told Me volgt filmmaker Zulilah Merry een net bevallen moeder gedurende de eerste 10 weken van het moederschap, de postpartum periode. Dit is de tijd dat moeder en kind elkaar leren kennen, de tijd dat de hormonen rond razen, de borstvoeding op gang komt, de natuur het overneemt van controle, het lijf heelt en het brein een enorme transformatie ondergaat. Dit is ook de tijd dat de onzekerheid over deze nieuwe rol in het leven in golven over de kersverse moeder spoelt. 

Deze periode in het leven van een vrouw is vaak onzichtbaar voor een groot deel van haar omgeving- of in ieder geval de rafelige randjes ervan. No One Told Me laat de mooie en ook de moeilijke momenten zien in een poging de mysterieuze transformatie, die moeders na de bevalling ondergaan, op het scherm te vatten.

Panelgesprek
Na de film was er een panelgesprek over hoe het leven verandert wanneer er een baby in je leven komt, niet alleen in praktische zin maar juist ook in existentiële zin. Hoe zien de eerste weken na de bevalling eruit? Wat hebben nieuwe moeders nodig en hoe kunnen we als maatschappij en als gemeenschap (betere) zorg bieden aan nieuwe moeders. Bij het panelgesprek was ook filmmaker Zulilah Merry aanwezig.

De filmmaker Zulilah Merry
Zulilah Merry is een Nederlandse documentairemaker die met haar man en twee kinderen in Maine, VS woont. Ze maakte No One Told Me nadat ze zelf moeder werd en zich realiseerde hoe weinig aandacht er is voor de ervaring van de moeder in de periode na de bevalling.