Week 2

Voor wie altijd meer van film wil weten

Filmcursus en Filmlezingen

Nieuwe cursus > Filmcursus: De Geschiedenis van de film

Inhoud cursus

Als je in de bioscoop zit en de lichten gaan uit realiseer je je waarschijnlijk niet dat deze kunstvorm al 120 jaar oud is. Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: "De film is een uitvinding zonder toekomst". Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Filmwetenschapper Rudi de Boer neemt je mee op reis. Laat je onderdompelen in de wondere rijke historie van de film. Sinds wanneer wordt film als kunstvorm gezien? Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Zes weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten. 

di 18 jan | Het begin, de pioniers
di 1 feb | Komst geluid en kleur verandert de film
di 8 feb | De invloed van WOII wordt zichtbaar
di 15 feb | Film moet en kan anders
di 1 mrt | Nieuwe technieken, nieuwe generatie
di 8 mrt | Teruggrijpen en vooruitdenken, dat kan samen

Cursusinformatie
De cursus beslaat 6 avonden en wordt verzorgd door filmwetenschapper Rudi de Boer. De complete cursus (incl. handout) van 6 avonden kost € 96 en kun je via deze link bestellen.

Filmcollege voor kinderen (9-12 jaar) | Het interessantste uitje in de kerstvakantie
di 4 jan 14.00 - 15.00 uur

Als je naar een film kijkt, vraag je je waarschijnlijk niet meteen af hoe die is gemaakt. Toch zijn er heel wat zaken die bepalen hoe je een film ziet en beleeft: door beweging van de camera, het geluid, de kleding, make-up en de manier van acteren.

Hierover is allemaal nagedacht! Wil je te weten komen hoe je met een zelfgemaakte raket op de maan komt? Hoe je grappig kunt zijn, zonder iets te zeggen? Hoe je een mega grote aap tot leven kunt wekken? Hoe superhelden hun magische krachten ontdekken?

Kom dan lekker luisteren en vooral kijken! Naast heel veel interessante weetjes, zie je heel veel fragementen van films om te zien hoe deze weetjes in de film ook echt werken.

Kaarten zijn hier te koop.