4 . Fc Geschiedenis Cinema Amstelveen

Filmcursus: De Geschiedenis van de film - 4

Film moet en kan anders

Film moet en kan anders

Als je in de bioscoop zit en de lichten gaan uit realiseer je je waarschijnlijk niet dat deze kunstvorm al 120 jaar oud is. Toch stelden de broeders Lumière, de vaders van de film, in 1895: "De film is een uitvinding zonder toekomst". Er is sinds die tijd ontzettend veel veranderd, en toch ook niet. Filmwetenschapper Rudi de Boer neemt je mee op reis. Laat je onderdompelen in de wondere rijke historie van de film. Sinds wanneer wordt film als kunstvorm gezien? Hoe zien we maatschappelijke gebeurtenissen terug in de film en wat maakt een film een klassieker of juist ‘cult’? Zes weken lang kom je meer te weten over film aan de hand van verschillende thema’s en fragmenten. 

Film moet en kan anders

Hitchcock wist precies hoe hij het publiek moest bespelen en heeft in feite de blauwdruk gemaakt van de spannende film. Bioscopen probeerden kijkers te lokken met 3D films, cinemascope, feel­‐o-­rama en smell-­o-rama. De jaren ’60 staan bekend om de opkomst van de jongerencultuur (denk aan de Beatles), de seksuele revolutie en flower power (‘make love not war’). In de jaren vijftig en zestig zien we bovendien een kruisbestuiving tussen Europa en Hollywood. Denk aan spaghettiwesterns zoals Once Upon a Time in the West.

di 18 jan | Het begin, de pioniers
di 1 feb | Komst geluid en kleur verandert de film
di 8 feb | De invloed van WOII wordt zichtbaar
di 15 feb | Film moet en kan anders
di 1 mrt | Nieuwe technieken, nieuwe generatie
di 8 mrt | Teruggrijpen en vooruitdenken, dat kan samen

Over de docent: Rudi de Boer
Filmwetenschapper Rudi de Boer heeft altijd al een grote interesse gehad in alles wat met film te maken heeft. Tijdens zijn studie theater-, film- en televisiewetenschappen begon hij zijn zoektocht naar de geschiedenis van film. In deze periode leerde hij verschillende filmculturen kennen en ontwikkelde hij een fascinatie voor suspense-meester Alfred Hitchcock. Rudi is werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land. Ook verzorgt hij nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival.

Cursusinformatie
De cursus beslaat 6 avonden en wordt verzorgd door filmwetenschapper Rudi de Boer. De complete cursus (incl. handout) van 6 avonden kost € 96 en kun je via deze link bestellen.

 

Kleine Zaal
Filmcursus
Bestel

Prijzen

Volwassenen - film
€ 18,00
Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten.

Cast & Info

Overige Aanvang 19.30 uur | korte pauze | einde rond 21.45 uur.

Nu te zien in onze online Filmzaal, Picl

Picl