Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen

Voor filmfans die altijd meer willen weten.

Mensen hebben vaak een specifieke voorkeur voor bepaalde filmgenres of filmstromingen. Iedereen kent de meest voor de hand liggende tijdloze filmgenres: de domme actiefilm, de voorspelbare (romantische) komedie, de lange dramafilm, de ongeloofwaardige sciencefiction film of de slechte horrorfilm. Deze films gaan te vaak uit van kant-en-klare filmformules. Toch zijn deze genres vaak gecompliceerder dan ze op het eerste gezicht lijken. Maar hoe zijn deze genres ontstaan en hoe hebben ze elkaar beïnvloed? 

1. Verdwenen en vergeten genres
Een interessante substroming binnen het drama genre zijn de White Picket Fencefilms. The White Picket Fenceis een Amerikaanse uitdrukking die staat voor het perfecte Amerikaanse gezinnetje in de jaren '50. Descrewball comedy wordt populair in de jaren '30 in een periode van zware censuur in de filmwereld. Onderwerpen als overspel, prostitutie en homoseksualiteit waren in die tijd uit den boze in dramafilms, maar konden in een komedie toch ongemerkt zaken aan de kaak stellen. Verder zullen er nog een paar interessante subgenres worden behandeld. 

2. Filmclichés
We kunnen ons heerlijk irriteren aan filmclichés. De violen die iets te dik aanzwengelen tijdens een romantische scene of de 'bad guy' die op een kilometer afstand te herkennen is aan zijn foute snor of litteken. Parodieën lijken op het eerste oog erg 'low-culture', maar vormen in feite een soort minicolleges die dit soort clichés uitvergroten. Maar houden we stiekem ook niet van al deze clichés of, sterker nog, zijn ze zelfs niet noodzakelijk? Niet alleen formulefilms maken hier gebruik van, ook filmhuisfilms zitten vol clichés.

3. Filmstromingen
In de jaren '20 ontstond voor het eerst het idee dat film een kunstvorm kon zijn. Een goed voorbeeld hiervan is het Duits expressionisme, een stroming uit de schilderkunst. Begin jaren '40 ontstond er een nieuwe - cynische - filmstroming binnen Hollywood, de film noir. Dit is een term die in de jaren '50 is verzonnen door een collectief Franse filmjournalisten. Verder zullen er nog een paar filmstromingen de revue passeren.

4. Een spiegel voorhouden
Vanuit Cahiers du Cinema (een Frans filmblad) kwam de nouvelle vague - beweging. Naast Truffaut waren oa Godard, Chabrol en Resnais hier onderdeel van. Deze beweging was aan de ene kant een ode aan de klassieke Hollywoodfilm en tegelijkertijd werd de spot gedreven met het klassieke Hollywood systeem. De filmindustrie kijkt graag naar zichzelf en maakt dan ook zo nu en dan films die over films maken gaan. We noemen dit metacinema, films refereren dan aan het medium film zelf.

5. Nieuwe genres en oude genres in een nieuw jasje
Bij roadmovies gaat het uiteindelijk niet om de eindbestemming, maar om de reis er naar toe. Deze reis dient vaak als een metafoor voor het leven zelf, waar veel universele raakvlakken zijn waarmee we ons kunnen identificeren. De spaghetti westerns waren western films die werden gemaakt in Italie. Tijdens het maken van deze films werkten de Italianen vaak samen met andere Europese landen, met name Spanje en Duitsland. Daarnaast zullen er nog een paar vreemde genres voorbijkomen.

6. Kruisbestuivingen
Het grote nadeel aan oorlogsfilms is dat er vaak wel een heel erg duidelijke zwart-wit verhouding tussen de twee vechtende partijen is. Toch doen ze het (bijna) altijd goed bij het publiek. Het coming of age dramais een subgenre binnen het drama. In deze films zien we de meestal jonge hoofdpersoon - vaak in korte tijd - volwassen worden. Soms gebeurt dat op een geforceerde manier, de hoofdpersoon wil té graag bij de volwassenen horen. Verder zien we nog een paar gekke kruisbestuivingen tussen uiteenlopende genres.

Bekijk hier het overzicht van de hele serie.

Cursusinformatie
De cursus beslaat 6 avonden en wordt verzorgd door filmwetenschapper Rudi de Boer.

Cursusdata zijn dinsdag 8, 15, 22, 29 september en 8 en 20 oktober.
Aanvang 19.30 uur | korte pauze | einde rond 21.40 uur.

 

  • Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen
  • Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen
  • Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen
  • Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen
  • Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen
  • Filmcursus: Filmgenres & Filmstromingen

Nieuws

RSS Meer nieuws