The General (1926) incl. live muziek

Volwassenenfilm

Cinema Amstelveen 2.0 | Openingsfilm

Bestel kaarten

In The General raakt Buster Keaton als treinmachinist verzeild in de Amerikaanse Burgeroorlog en maakt er één lange, hilarische achtervolging van.

Buster Keatons verbijsterende visuele grappen, de deadpan humor en de zorgvuldige opgebouwde spanningsboog maken The General tot een van de grote stille-filmklassiekers. De nieuwe, digitaal gerestaureerde kopie gaat vergezeld van de in 1995 door componist Robert Israel geschreven soundtrack. Vijftig jaar geleden overleed de slapstickacteur en filmmaker Buster Keaton (1895-1966), tijd om stil te staan bij een van zijn beroemdste films, The General, waarin Keaton als treinmachinist verzeild raakt in de Amerikaanse Burgeroorlog en er één lange, hilarische achtervolging van maakt. Buster Keaton behoort samen met Charlie Chaplin, Laurel and Hardy en Harold Lloyd tot de grootste slapstickacteurs uit de filmgeschiedenis, en maakt ook nu nog grote indruk met zijn verbijsterende visuele grappen en deadpan humor.

The General geldt als meesterlijke, spectaculaire reconstructie van een bewogen episode uit de Amerikaanse Burgeroorlog, bekend als 'The Great Locomotive Chase'. Als treinmachinist Johnnie Gray gaat Keaton met zijn locomotief The General achter de Zuidelijken aan die een trein van de Noordelijke troepen hebben gestolen; Buster voert gekke capriolen uit met een kanon, raakt verstrikt in de aandrijfstangen van de locomotief en stookt zich helemaal suf om de trein aan de gang te houden - die dan tóch van de brug afvalt, een voor die tijd geweldige stunt. Keaton wordt altijd omschreven als de man met de stoïcijnse gelaatsuitdrukking, een gezicht zonder spoor van emotie: 'The Great Stone Face'. Maar ook deze stille-filmklassieker bewijst dat er juist heel veel uit zijn ogen spreekt: verdriet, teleurstelling, wanhoop, opluchting, begeestering. Het scenario is gebaseerd op het boek The Great Locomotive Chase van William Pittenger.

met live muziek van Capital Trio
Martin de Ruiter (bandoneón), Annie Tångberg (cello) en Elliot Muusses (el. gitaar)  

Band

Openingsfilm | Cinema Amstelveen 2.0
The General is de eerste film in de Vernieuwde Filmzaal. Wij ontvangen u graag vanaf 18.45 uur met een hapje en drankje om samen met ons de proosten op de nieuwe zaal. Om 19.30 wordt de Vernieuwde Filmzaal officieel geopend. De film start rond 19.45 uur.

Cinevillepashouders ontvangen een korting en betalen € 6,50 toeslag.

Bekijk ook eens

Prijzen

  • 1e rang - Volwassenen - film online € 14,50

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten. Verzendkosten: E-tickets gratis, per post 3,50 per bestelling.

Cast & info

Regie: Buster Keaton, Clyde Bruckman
Met: Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender e.a.
Overig: 1926 VS | actie | avontuur | boekverfilming | komedie | 76 min. met live muziek van Capital Trio Martin de Ruiter (bandoneón), Annie Tångberg (cello) en Elliot Muusses (el. gitaar)
Kijkwijzer: