Jacques Tati - Mon Oncle - incl. inleiding

Volwassenenfilm

Cinema Amstelveen 2.0

Bestel kaarten

Mon oncle is een Franse film van Jacques Tati uit 1958 die de Oscar voor beste buitenlandse film won. Mon oncle is een komedie waarin decadentie, moderniteit, hebzucht en de onschuld van de jeugd centraal staan. De film bevat nauwelijks dialoog en is een observatie van een rijk maar ongelukkig gezin.

Monsieur Hulot merkt dat zijn neefje ongelukkig is: het kind mag namelijk geen vriendjes meenemen want dan gaat de moderne kunst in het huis kapot; het joch vindt ook geen warmte bij zijn ouders want die zijn altijd aan het werk. Hulot neemt zijn neefje mee naar een nostalgische gezellige woonwijk waar het joch met zijn vriendjes kan spelen.

De boodschap is: kille decadentie is maar niets, oude gezelligheid dat is wat een kind nodig heeft.

Mon oncle werd opgenomen in Studios de la Victorine te Nice (Villa Arpel), in Saint-Maur-des-Fossés (woning van Monsieur Hulot), en in Créteil (fabriek).

De Franse acteur en regisseur Jacques Tati (1907 - 1982) regisseerde slecht zes speelfilms, maar geldt als een van de belangrijkste filmauteurs van de twintigste eeuw. "Mon oncle" werd tijdens het filmfestival van Cannes 1958 bekroond met de Speciale Juryprijs en own een jaar later de Oscar voor beste buitenlandse film.

Incl. inleiding
Rudi de Boer
verzorgt de inleiding. 'Toen ik begon aan mijn studie Theater-, Film- en Televisiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht ben ik mij gaan verdiepen in de geschiedenis van de film en ben ik meer te weten gekomen over andere filmculturen. In deze periode is ook de bewondering ontstaan voor mijn grote held Alfred Hitchcock. Sinds mijn afstuderen ben ik werkzaam bij diverse filmhuizen en scholen verspreid over het hele land (zie hieronder). Daarbij verzorg ik jaren nagesprekken met filmmakers en acteurs tijdens het Nederlands Filmfestival.'

Cinevillepashouders ontvangen een korting en betalen € 6,50 toeslag.

 

Bekijk ook eens

Prijzen

  • 1e rang - Volwassenen - film online € 14,50

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten. Verzendkosten: E-tickets gratis, per post 3,50 per bestelling.

Cast & info

Met: Muziek gecomponeerd door: Alain Romans, Frank Barcellini, Norbert Glanzberg Geschreven door: Jacques Tati, Jacques Lagrange, Jean L'Hôte Scenario: Jacques Tati, Jacques Lagrange, Jean L'Hôte
Overig: 110 min | Nederlands ondertiteld | incl. inleiding
Kijkwijzer: