Frida Kahlo

over het leven van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo

Volwassenenfilm

In samenwerking met het Cobra Museum

Bestel kaarten

Frida is een biografische dramafilm uit 2002 onder regie van Julie Taymor. Het verhaal is gebaseerd op het boek Frida: A Biography of Frida Kahlo (1983) van Hayden Herrera en gaat over het leven van de Mexicaanse kunstschilder Frida Kahlo. De film onderzoekt nadrukkelijk de relatie tussen Kahlo's leven en haar kunst.

Het bewogen, indrukwekkende levensverhaal van 's werelds beroemdste schilderes Frida Kahlo (Salma Hayek). Mexicaanse Frida raakt in 1925 zeer zwaar gewond bij een busongeluk. Maandenlang vecht ze zich door een revalidatieperiode waarin ze haar pijn verwerkt door te schilderen. Spoedig wordt ze ontdekt door de beroemde kunstenaar Diego Rivera (Alfred Molina), met wie ze trouwt. Het stel is al snel prominent aanwezig in Amerikaanse kunstkringen. Na een turbulent verblijf in de Verenigde Staten keren ze in 1930 terug in Mexico, waar ze onderdak bieden aan de verbannen Russische leider Trotzky, met wie Frida een affaire krijgt. Frida's werk wordt ontdekt door de invloedrijke surrealistische Franse dichter André Breton, die haar laat doorbreken in Europa. Frida wordt de eerste Latijns Amerikaanse kunstenaar met een schilderij in het Louvre. Kort daarna scheidt Diego van haar en Frida's gezondheid verslechtert ingrijpend. In 1940 komt Diego terug en blijft bij de zieke Frida totdat ze in 1954 overlijdt, een week na haar 47ste verjaardag.

Inclusie inleiding
De inleiding is door Stefan van Raay, algemeen directeur van het Cobra Museum. Stefan van Raay woont in Mexico city en heeft in het verleden in engeland tentoonstellingen gemaakt van Frida Kahlo, Diego Rivera, Leonora Carrington en vele andere Mexicaanse (of in Mexico werkende) kunstenaars.

In samenwerking met het Cobra Museum
Met de tentoonstelling Intens Mexico, politiek, identiteit, seks en dood  maakt het Nederlandse publiek kennis met belangrijke Mexicaanse moderne kunst en de culturele betrokkenheid van de kunstenaars in Mexico. Er is werk te zien van wereldberoemde kunstenaars als Frida Kahlo, Diego Rivera, Jose Clemente Orozco en David Alfaro Siqueiros maar ook van nationale beroemdheden als Francisco Toledo en Graciela Iturbide waarvan het werk in Nederland nog nooit te zien is geweest.
De tentoonstelling is te zien vanaf 11 oktober tot en met 29 maart 2020.

Gratis voor Cinevillepashouders

Bekijk ook eens

Prijzen

  • Volwassenen - film € 11,00
  • Kind tm 14 jr. - film € 8,00
  • Familieticket - film (min. 4 pers ) € 8,00
  • CJP - film € 9,50

Ticketprijzen incl. € 1 transactiekosten. Verzendkosten: E-tickets gratis, per post 3,50 per bestelling.

Cast & info

Regie: Julie Taymor
Met: Antonio Banderas Salma Hayek Alfred MolinaEdward Norton Geoffrey Rush e.a.
Overig: VS 2002 | 150 min (incl. inleiding) | Engels gesproken (geen ondertiteling)
Kijkwijzer: