A Song Journey II

Volwassenenfilm, Muziektheater

Jan Donkers komt samen met zijn kompanen Edo Donkers, Abel de Lange en Louis Ter Burg voor een enerverende roadtrip door Noord-Amerika. In woord en in muziek. Donkers vertelt wat zijn makkers spelen en zingen.
 
Jan Donkers neemt je met zijn innemende stem mee over de ijzeren weg en langs de grote rivieren door de heartlands van de Americana. De route leidt langs muzikale en literaire verrassingen in de vele verschijningsvormen van de Amerikaanse rootsmuziek.
 
Jan 'Gonzo' Donkers (15 juni 1943) is schrijver, popjournalist en radiomaker. Eind jaren zestig was hij een van de grondleggers van de Nederlandse popjournalistiek. Vanaf eind jaren zestig maakte hij veel radioprogramma's voor de VPRO, met de nadruk op Americana. Daarnaast werkte hij als journalist, onder meer vanuit de Verenigde Staten en publiceerde meerdere essaybundels en romans.
 
"Wij beschouwen Jan Donkers toch allen als onze voorganger die ons leerde dat populaire muziek vooral ook mooie muziek is" (Mart Smeets - VARA radio)
 
"A Song Journey is de ultieme roadtrip door de heartlands van de Americana"
(Roel Bentz van den Berg - VPRO radio)
 
"Donkers, Donkers, de Lange en Ter Burg geven de Amerikaanse muziekgeschiedenis in theatershow ASONGJOURNEY kleur. Door het land beter te begrijpen wordt de muziek ook interessanter" (OOR)
 
"Ze vertalen de onweerstaanbare kracht van "The Great American Songbook" in meeslepende verhalen en liedjes van het land waar alles kan -goed of slecht-" (muziekblad HEAVEN)
Wie zijn 'A Song Journey"?

EDO DONKERS  (Den Haag 1972) gitaar, mondharmonica en zang

....opnieuw volgde een tour in Nederland en ook in Amerika treed Edo regelmatig op  in de Staten Indiana, Texas en Maryland. Daarnaast levert Edo songs voor de filmmuziek voor de film 'Jackie' -waarin o.m. zussen Jelka en Carice van Houten en ook Holly Hunter (van o.m. 'The Piano' en 'OH Brother Where Are Thou') spelen- die in 2012 zal uitkomen. … En… in de zomer van 2009 grist Edo de telefoon en belt jan donkers met een ideetje… 

JAN DONKERS (Amsterdam 1943) Verhalen, Greyhound Bus Chauffeur

Jan Donkers was decennia lang 'Nederlands pop-paus' volgens HP/de Tijd. Hij schreef zijn eerste artikelen over muziek in de Volkskrant in 1965, later voor Hitweek/Aloha waarvan hij redacteur was, de Groene Amsterdammer en NRC/Handelsblad. Vanaf 1970 maakte hij muziekprogramma's voor de VPRO Radio, samen met Wim Noordhoek, Rik Zaal en Roel Bentz van den Berg maar later vooral alleen.

Tussen zijn muziek-activiteiten door rondde hij zijn studie sociologie en geschiedenis af aan de Universiteit van Amsterdam. Bij de VPRO-radio was hij vijftien jaar buitenland-redacteur. Daarnaast presenteerde Jan programma's voor de NOS, o.a. van Met het oog op morgen en Langs de Lijn. GASTDOCENTSCHAPPPEN vervulde Jan aan de University of Texas in Austin (1986-1987 en 2003) en de University of California in Berkeley (2008).

Hij schreef veertien BOEKEN, waaronder drie verhalenbundels en een roman. Zijn meest recente titels zijn: Donkeyville USA (1994), Zo dicht bij Amsterdam, (1996), De Tweede Amerikaanse Eeuw (essays) (2004), Mijn Muziek (2006), Eva vindt een thuis (kinderboek) (2006) en Reisverhalen schrijven (2008). Daarnaast was Jan toneelschrijver actief bij: Een maand later (1985) (ook verfilmd met Renee Soutendijk en Monique van der Ven) en Monte Sante Maria (1989). Hij was tevens vertaler van engelstalige toneelstukken (o.m. Edward Albee en Neil Simon) en van boeken van o.m.  F. Scott Fitzgerald, John Updike, Patricia Highsmith en Paul Theroux.

Als journalist werkte jan sinds 1965 als recensent van boeken en VS verslaggever voor De Nieuwe Revu, Haagse Post, HP/ de Tijd, het Parool, De Volkskrant, NRC Handelsblad en Voetbal International.

Het afgelopen jaren wordt Jan met regelmaat gevraagd zijn muziekkennis te spuien in TV programma 'De Wereld Draait door'.

Jan hield zijn bemoeienis met muziek verder zo'n beetje voor gezien, Tot de telefoon ging…

ABEL DE LANGE (Amsterdam 1958) akoestische en electrische gitaren, lapsteel, mandoline en zang

Abel was werkzaam als presentator en muziekredacteur bij RTV Noord Holland en is een liefhebber van alle muziek die 'soul' heeft.

Hij begint al op jonge leeftijd met het draaien van de plaatjes die hij thuis vindt: Ray Charles, Harry Belafonte en Chubby Checker. Op zijn 13e verjaardag krijgt hij een heuse elektrische gitaar met een element erop, het begin van een lange voortdurende liefde voor dit instrument. Abel is autodidact en speelt in de jaren '80 en '90 gitaar in bands als Paolo Passionato and the Pennies from Heaven (2 singles), Bertje Beenen's Bloedgroep (2 singles) en feestband Capsones. Met de Ierse zanger Francie Conway toert hij door Nederland en Zwitserland.

Hij maakt verschillende muziekreizen naar de Verenigde Staten. Voor een workshop slide gitaar trekt hij naar the Big Apple. Ook San Francisco, Atlanta, Austin, Woodstock en het 'mekka van de swamp muziek' New Orleans worden aangedaan. In deze stad aan de Mississippi bezoekt hij een aantal malen het 'New Orleans Jazz & Heritage' festival. Het inspireert hem om verder te graven naar muzikale schatten.

In 2009 gaat hij zijn muzikale neus achterna en komt terecht in Brazilie. In steden als Rio de Janeiro, Salvador de Bahia en Recife komt hij in aanraking met o.m. de 'choro' en de 'forro'. Muziek met sterke gelijkenissen met de 'cajun' en 'zydeco' uit Louisiana.

Zijn semi akoestisch kwartet "The Bayou Mosquitos" bestaat reeds 25 jaar. De band speelt met veel plezier en toewijding de muziek uit het zuiden van de VS. De Mosquitos maken twee albums: 'Con alma y vida' (2003) en 'Delta Darlings' (2009).

Totdat hij in 2010 Jan Donkers opbelde met een ideetje…

LOUIS TER BURG (Amsterdam 1954) techniek, beelden, snaarinstrumenten, percussie

Intuïtieve multi-instrumentalist.
Wil altijd overal muziek uithalen en zoekt altijd muziek met een ziel.
Speelde (en speelt) daarom bas en slagwerk in de RAGGENDE MANNE (Je Lult De Ore Van Me Kop) maar ook smartlappen in de 4TUOZE MATROZE en nu nog in Americana band de WILMA'S en met Abel in de Cajun band THE BAYOU MOSQUITOS. (drums, mandoline, banjo). Verder in obscure orkesten als de BEFBAND olv Hein de Kort en de JAMESBONDALLSTARS (gitaar)
Speelt theatervoorstellingen met Finn Poncin (SJEEKSPIER) en met TOM (VADER, DWAALSCHOT).
Veel gevraagd als gastmuzikant bij CD-opnames of als invalkracht.

Daarnaast componeert hij voor theater, film en TV voor o.a. Theatergroep Carver (Wankel Evenwicht, Banden), Het Toneel Speelt (Een Sneeuw, Stilleven), Michiel van Erp (Lang Leve..., Pretpark Nederland), VARA (tv audiologo's), VPRO (Vandestraat, Klapklips).
Nominatie Nipkov (Lang Leve de Vereniging van Michiel van Erp) , Gouden Kalf (Kerstmis in Floradorp van René Roelofs)
Studeerde Muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam (Ethnomusicologie en Theoretische Muziekwetenschap)

Zou eigenlijk alleen de techniek verzorgen, maar: "...zou wel fijn zijn als je daar mandoline, of percussie..."
The rest is history.

Meer info > www.asongjourney.nl

Bekijk ook eens

Prijzen

  • Normaal € 15,00

Prijzen exclusief transactiekosten van € 1,- per entreebewijs, zowel online als aan de kassa.

Cast & info

Met: Jan Donkers, Edo Donkers, Abel de Lange en Louis Ter Burg
Kijkwijzer: