FVS 0407

De schouwburg en duurzaamheid

Bij Schouwburg Amstelveen steken we veel energie in het verduurzamen van ons gebouw en onze werkwijzes. In 2020 is de schouwburg lid geworden van Green Stages, gespecialiseerd in de verduurzaming van culturele locaties, festivals en evenementen. Om hun adviezen te kunnen realiseren, hebben we in onze organisatie een Taskforce Duurzaamheid opgericht. Daarmee onderzoeken we alle mogelijkheden om de bedrijfsvoering van de schouwburg groener en toekomstbestendiger te maken. Zo zijn al diverse investeringen in het pand gedaan met als doel de CO2-uitstoot te verminderen.

We zijn al aardig op weg, want wist je dat:

  • we zijn overgestapt op 100% duurzame Nederlandse stroom - van windmolens?
  • ons gebouw niet wordt verwarmd door cv-ketels op aardgas, maar door stadswarmte?
  • alle lampen in de publieksruimten deze zomer vervangen worden door ledverlichting?
  • de toiletgroepen en plekken waar niet de hele dag mensen aanwezig zijn, bewegingsmelders hebben voor het licht?
  • ons nieuwe huismeubilair bestaat uit gerecyclede en recyclebare materialen?

Energie en bezoekerscomfort

Graag houden we het energieverbruik zo laag mogelijk, maar we willen natuurlijk ook dat bezoekers zich comfortabel voelen in ons theater. Daarom blijven we monitoren hoe we de binnentemperatuur het beste kunnen afstellen. Nu iedereen gewend is om de thermostaat thuis wat lager af te stellen, doen we dit ook in ons gebouw. Bovendien stemmen we de temperatuur steeds af op het aantal verwachte bezoekers. We houden de warmte binnen door ruimtes zoveel mogelijk af te sluiten en isolatiestrips te plaatsen.

In de zomermaanden gaan we ook de airco-installatie in het hele gebouw zo efficiënt mogelijk afstellen. Het koelen van ons theater blijkt namelijk nog meer energie te kosten dan het warm stoken in de winter.

Horeca

In de afgelopen jaren hebben we onze horeca naar een duurzamer plan getild.

Duurzame horeca? Dat betekent dat wij leveranciers testen op duurzaamheid en/of maatschappelijk betrokkenheid. Het merendeel van onze leveranciers is (relatief) kleinschalig en streeft naar een lokale, biologische, duurzame en/of ambachtelijke productie. Zo serveren wij biologische fairtrade koffie en -thee van Peeze, biologische frisdranken,  vega-bitterballen van Oma Bobs en chocolade van Tony Chocolonely. Verder streven we ernaar zo min mogelijk wegwerpplastic en plastic productverpakkingen te gebruiken.

Afval

Ons afval sorteren we zo veel mogelijk, waarmee we bijdragen aan de recycling ervan. Help ook mee, door gebruik te maken van onze speciale prullenbakken met drie compartimenten - papier, gft en rest.

Onze theatertechnici zijn voor bevestiging van elektrakabels overgestapt van plastic tape naar herbruikbare theaterelastiekjes. Zo besparen we per jaar vele rollen (chemisch) afval.

In onze zendermicrofoons en microfoonbeugels gaan oplaadbare batterijen. Dit scheelt honderden weggooibatterijen per jaar.

We zijn gestopt met de verstrekking van eenmalig (single use) plastic, zoals plastic lepeltjes, bekertjes en rietjes. 

Toekomstvisie duurzaam ondernemen

De Schouwburg is gebouwd in 1975, bijna een halve eeuw geleden. De visie op isolatie en duurzaamheid is sindsdien ingrijpend veranderd. In 2025 hopen wij te gaan verbouwen. Een van onze vele duurzaamheidswensen is het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de toneeltoren. Zo kunnen we onze voorstellingen op een klimaatneutralere manier voorzien van stroom. Daarnaast hopen wij na een verbouwing het binnenklimaat energiezuiniger af te kunnen stellen als de voorgevel, alle deuren, buitenmuren en ramen van ons gebouw uit 1975, en de verbouwing in 2001, worden vervangen. Ook het vervangen van onze theaterspots door energiezuinigere ledspots staat hoog op onze wensenlijst.